MUKE SA DJECOM: PSIHOLOG otkriva NAJOPASNIJU stvar koju vaše DIJETE može da RADI! 

Mame i bebe
MUKE SA DJECOM: PSIHOLOG otkriva NAJOPASNIJU stvar koju vaše DIJETE može da RADI! 
,

Istraživanja pokazuju da koliko god djeca u tom trenutku bila stara, nikada nisu dovoljno spremna da se tek tako naviknu na činjenicu da njihovi mama i tata više ne žive na istoj adresi.

Jedna od najstresnijih epizoda u životu mališana može da ima samo dvije riječi - razvod roditelja. Posljedice raspada porodice mogu da budu višeslojno bolne po najmlađe članove, pa stručnjaci upozoravaju roditelje da, iako se i sami nalaze u procesu životne tranzicije, povedu računa o mentalnom zdravlju svojih nasljednika.

majka-dijete4

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut kaže da porodični rez nikada nije prijatan, ali da situaciju dodatno otežava kada odrasli misle da je njima najteže.

Roditelji često ostave dijete da se samo bori...

- Nikome nije lako, samo ne smijete da zaboravite da su djeca osjetljivija nego što to izgleda, pa ih nikako ne smijemo potcjeniti u izrazu bola. Svaki roditelj mora da se trgne iz svog bezizlaza ako mu je stalo do svojih najdražih i da bude roditelj djetetu, umjesto da ono mora da preuzme tu ulogu. To se, nažalost, nerijetko dešava - kaže Vickovićeva.

Kao česta slika poslije razvoda pokazalo se zanemareno dijete, ostavljeno da se samo nosi sa činjenicom da više ne živi sa oba roditelja.

- Sa ovim se često susrećemo, pa dok ranjena majka i sebični otac (ili obrnuto) obrate pažnju na njega, ono se već povuklo u sebe, udaljilo od vršnjaka, postalo despresivno ili agresivno, naređalo loše ocene i neopravdane izostanke u školi... - ističe Vickovićeva.

Očajna djeca traže pažnju kada više niko ne obraća pažnju na njih.

Jednostavno, dijete nesvjesno traži pažnju u okolnostima u kojima više niko ne obraća pažnju na njega, a ovo su samo neki od poteza očajnih malih bića.

Rutina je ključ

Neophodno je i očuvati onu dobru rutinu u mjesecima poslije razvoda. Da bi dijete nastavilo dalje, ne smije da prekine sa svojim hobijima, važno je da ide na treninge i druži se sa vršnjacima onako kako je to činilo ranije.

I otuda apel roditeljima da se okrenu mališanima. Razgovor sa djetetom bi trebalo da bude nezaobilazna dnevna rutina, kojom će mu odrasli pružiti osjećaj sigurnosti i podrške, ohrabriti ga i pomoći da izrazi svoja osjećanja u vezi sa razvodom koji mu je promijenio život naopačke.

Emocije će kad-tad isplivati kao erupcija!

Otvoren razgovor sa djetetom pomoći će i njemu i vama, jer ako se emocije potiskuju, one kad-tad moraju da isplivaju, a to se obično desi u vidu snažne erupcije sa dalekosežnim posljedicama.

Dvije godine pate

I ne bi trebalo zaboraviti da je mališanima potrebno i do dvije godine da se naviknu na činjenicu da više ne žive sa oba roditelja.

Osim toga, vrlo je značajno da ga ne opterećujete negativnim osjećanjima i ne trujete pričama koje ne idu u prilog vašem bivšem supružniku. Potrudite se da ga oslobodite osjećaja krivice za vaš razvod, kao i mržnje prema ocu ili majci koji su nastavili život dalje - savjetuje psihoterapeut.

Ne propustite