Zašto Biden ne može vratiti vrijeme na iranskom nuklearnom sporazumu?

Svijet
Zašto Biden ne može vratiti vrijeme na iranskom nuklearnom sporazumu?
.

Kao predsjednički kandidat, Joe Biden obećao je da će se "ponovno pridružiti iranskom nuklearnom sporazumu i upotrijebiti našu obnovljenu posvećenost diplomaciji za saradnju s našim saveznicima kako bi ga ojačao i proširio." 

Kao predsjednik, Biden je poduzeo prve korake da ispuni ovo obećanje, ali možda će otkriti da taj zalog nije lako održati. Ne samo da su ostale sve prvobitne nedostatke sporazuma, već je još važnije da je sporazum zasnovan na geopolitičkom kontekstu koji više ne postoji.

Formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), tim sporazumom izbjegnut je još jedan nepopularni bliskoistočni rat odbacivanjem potencijalno eksplozivnog vanjskopolitičkog pitanja - iranske nuklearne proliferacije.

Do odluke predsjednika Trumpa da se povuče iz sporazuma 2018. godine, sporazum je ostao relativno popularan u američkoj javnosti. Dogovor - pomno dogovoreni, multilateralni diplomatski podvig ,također je pružio lijepu foliju vanjskoj politici Trumpove administracije "Prvo u Americi". Iako ponovno pridruživanje JCPOA može donijeti dobru politiku.

Ne propustite