OSJEĆATE ZUJANJE ILI BUKU U UŠIMA? Odmah se obratite ljekaru, evo o kakvom SINDROMU je riječ

Porodica i zdravlje
OSJEĆATE ZUJANJE ILI BUKU U UŠIMA? Odmah se obratite ljekaru, evo o kakvom SINDROMU je riječ
.

Ponekad, nakon koncerta ili izlaganja pretjerano glasnim zvukovima ili zvukovima, možemo osjetiti zujanje. Čini se da ne dolazi iz bilo kojeg izvora, a čudno je da ga možemo čuti samo kad sve ostalo šuti.

Reći ćemo vam nešto više o ovom znatiželjnom fenomenu koji ste možda doživjeli barem jednom u životu. Samo zapamtite da ako primijetite nešto neobično, najbolje je konzultirati se s liječnikom.

Zvuk nepoznatog podrijetla

Zujanje, siktanje ili neobična buka u našim ušima poznata je kao zujanje u ušima. To je fantomska percepcija zvuka kad za njega nema izvora. Budući da je svaka osoba različita, može se manifestirati i kao rika ili pucanje, a postoji nekoliko čimbenika koji bi to mogli uzrokovati. Simptom zvonjave općenito je privremen i može biti suptilan ili, u nekim slučajevima, toliko intenzivan da otežava vođenje razgovora.

2775df5c2e93e4c6f6ca16475d

Međutim, ako zvonjenje traje predugo ili se kronično ponavlja, može ometati svakodnevni život onih koji ga doživljavaju.

Uzrok ovog neobičnog zujanja

Tinitus nastaje zbog ozljede malih stanica dlake smještenih u našem unutarnjem uhu. Te stanice u blizini pužnice tvore male resice koje se kreću prema zvučnim valovima koji dopiru do naših ušiju. Slušni živac tada percipira i interpretira te valove kao zvukove. Ali kad su resice ozlijeđene, šalju pogrešnu poruku, a pogrešan signal šalje se u naš mozak, zbog čega čujemo podražaj koji zapravo nije prisutan.

Čimbenici koji mogu izazvati ove zvukove zvona

Te manje ozljede unutarnjeg uha mogu nastati iz nekoliko uzroka, uključujući:

Dugotrajno izlaganje glasnoj buci, poput koncerta ili gradnje, ili slušanje kroz zvučnike ili slušalice vrlo jake glasnoće može to uzrokovati. U prvom se slučaju lako oporaviti i vratiti u normalu. Ali u drugom slučaju, jer je to uobičajeno, šteta nastala pretjeranim volumenom koji dolazi do uha može postati trajna.
Ušna maska ​​također može biti uzrok zujanja u ušima. Prepreka u ušnom kanalu zbog nakupljanja ušnog voska može nateći, pa čak i nadražiti bubnjić, stvarajući taj dosadni zamišljeni zvuk. To također može nastati zbog upale uha.

Kako odrastamo, postupno možemo izgubiti sluh, što dugoročno može donijeti stalno zujanje ili klikanje kod osoba starijih od 60 godina.

Drugi uzrok su varijacije krvnog tlaka.

Ozljede glave i vrata, pa čak i pretjerani stres na tim područjima, mogu dovesti do zujanja u ušima jer su povezani s našim sluhom. Kad je ovo izvor zvonjave, obično se javlja u samo jednom uhu.

S druge strane, stanje može pokazati otvrdnjavanje kostiju srednjeg uha (otoskleroza), što je jedan od njegovih glavnih simptoma.

Kada temporomandibularni zglob (mjesto na kojem se čeljust susreće s lubanjom) pretrpi određene promjene ili ozljede, može uzrokovati zujanje u ušima zbog blizine uha.

be42fd5f70b8299b6c3fa3a947

Ovaj osjećaj, u ekstremnijim slučajevima, može biti znak bolesti, poput Ménièreova sindroma, stanja u unutarnjem uhu; ili vestibularni švanom, koji nastaje benignim tumorom smještenim u lubanji.

Korištenje lijekova, poput antidepresiva, antibiotika i tableta za vodu, također može uzrokovati ovaj simptom.

Kako spriječiti zujanje u ušima

Ako ovaj osjećaj traje predugo i percipira se velikim intenzitetom, može utjecati na naš svakodnevni život i uzrokovati umor, nedostatak koncentracije, razdražljivost i probleme sa spavanjem ili pamćenjem.

Iz tog je razloga bolje izbjegavati izuzetno glasne zvukove, ne slušati slušalice punom glasnoćom, a ako odemo na bučni događaj ili područje, dobra je ideja da čepićima za uši zaštitimo uši. Također je bitno voditi brigu o zdravlju kardiovaskularnog sustava zdravom prehranom i vježbanjem, jer za ovo stanje ne postoji poseban tretman. 
 

Ne propustite