ZNATE LI ŠTA JE SINDROM MRTVOG KUKA: Može biti ozbiljno, evo kako se liječi

Porodica i zdravlje
ZNATE LI ŠTA JE SINDROM MRTVOG KUKA: Može biti ozbiljno, evo kako se liječi
.

Kad biste brojali koliko sati provedete sjedeći tokom dana, shvatili biste da je to mnogo više nego što biste pretpostavljali. Na primjer, prosječni odrasli Amerikanac sjedi više od 8 sati dnevno, a taj je broj veći za tinejdžere. Sjedenje toliko loše utječe na naše zdravlje da može dovesti do nekoliko kroničnih bolesti. Glutealna amnezija, ponekad poznata i kao sindrom mrtvog kundaka, jedna je od njih. Ovo se stanje događa kada su mišići stražnjice oštećeni, a to može utjecati na leđa, koljena i još mnogo toga.

Opasnosti od mirnog sjedenja satima

Dugotrajno sjedenje postalo je jedna od rastućih briga modernog javnog zdravstva. I teško da postoji nešto iznenađujuće u ovome. Dugotrajno sjedenje može uzrokovati mnoga opasna tjelesna stanja, poput visokog krvnog tlaka, povišenog šećera u krvi i kardiovaskularnih bolesti. I, kao što možda znate, većina njih ostaje da ostane bez obzira koliko svakodnevno vježbali.

Nažalost, povrh bilo kojeg od ovih kroničnih stanja, dugo sjedenje također može biti uzrok nelagode koja može utjecati na vaš svakodnevni život. A sve započinje s vašom zadnjicom i nečim što se naziva sindrom mrtve stražnjice.

Što je glutealna amnezija

Glutealna amnezija sindrom je zbog kojeg mišići stražnjice prestaju pravilno funkcionirati i u osnovi zaspe. Kad predugo sjedimo, ti mišići postaju samo pasivni mišići i tijelo na neki način "zaboravlja" kako ih aktivirati. Izgleda da je naziv "glutealna amnezija" bio, kako bi neki rekli, mrlja.

a8a6be5ce6917dd79a73aea47b-1

To se možda ne čini tako loše, možda razmišljate, ali u stvarnosti je vrlo problematično. Mišići stražnjice su među najvećim mišićima u tijelu i stoga se koriste u većini pokreta koje radimo. Kad ne rade, drugi mišići koji nemaju istu snagu i drugi dijelovi tijela, poput naših koljena i leđa, moraju zauzeti svoje mjesto. I naravno, to kao posljedicu uzima danak na mišićima na tim mjestima.

Kako prepoznati imate li glutealnu amneziju

Ljudi koji pate od ovog stanja rekli su da im se nakon dugih sati sjedenja stražnjica osjeća ukočeno i čak bolno. Također prijavljuju kako osjećaju bol u donjem dijelu leđa, bokovima ili čak koljenima. Još jedan simptom može biti vježbanje dovoljno sati tjedno da biste trebali vidjeti rezultate, a pritom ne uspijevate oblikovati stražnjicu kako želite ili čak primijetiti bilo kakve promjene.

Ako sumnjate da patite od sindroma mrtve stražnjice, ali još uvijek niste sigurni imate li ga, prvo što trebate upamtiti jest da trebate otići liječniku da biste pravilno dijagnosticirali. U međuvremenu, pogled u ogledalo može vam pomoći. Isprobajte ova 3 položaja i provjerite možete li ih pravilno zrcaliti ili ne. Također, morate imati na umu da biste uvijek trebali potražiti pomoć liječnika ili terapeuta koji se za to specijalizirao kako biste postavili točnu dijagnozu.

Liječenje glutealne amnezije kod kuće

Sva su tijela različita i svako od njih ima svoj set zahtjeva koji se moraju uzeti u obzir prije početka vježbanja. Zato je uvijek bolje kontaktirati stručnjaka da im sastavi program vježbanja koji neće naštetiti vašem zdravlju - ako odlučite ne raditi s osobnim trenerom.

Vježbajte stražnjicu nekoliko minuta svaki dan. Ako veći dio dana provodite sjedeći, najbolji lijek je prevencija. Za aktiviranje zadnjice potrebno vam je samo nekoliko minuta vježbanja dnevno. Pokušajte raditi čučnjeve, skakati dizalice ili jednostavno ležati na ravnoj površini i stiskati stražnjicu.
Pomaknite se što je više moguće. Unesite neke promjene u svoju rutinu koje će smanjiti vaše vrijeme sjedenja. Na primjer, hodajte do posla s autobusne stanice, pravite pauze ili napuštajte stolicu barem svakih pola sata.
Što je sindrom mrtvog kundaka i kako ga izbjeći
Trenirajte svoje tijelo da bude fleksibilnije: stalnim treningom razvit ćete dovoljno elastičnosti mišića da učinkovitije aktivirate i očvrsnete stražnjicu i bez rizika od ozljeda.

Obavezno se hranite zdravo: prekomjerna tjelesna težina stvara veći stres na stražnjici, što vam može otežati preokret sindroma mrtve stražnjice.
Prema vašem mišljenju, koliko sati dnevno je maksimalno vrijeme koje bismo trebali sjediti kako bismo izbjegli rizik od fizičkih posljedica? Kakvu biste vježbu preporučili da zadnjica ostane aktivna i čvrsta?

Ne propustite