ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savjet je da uradite ovo

Zanimljivosti
ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savjet je da uradite ovo
.

Ukoliko nekad osjetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu.

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tijela... Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lijekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom.

Neka lupanja su smrtonosna, a neka bezazlena

759343-profimedia0505047554-ls

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gdje bi mogli da vam preporuče odgovarajući lijek.

Prvi korak je da prestanete sa radom i udobno sjednete. Dišite duboko, a onda...

Kod ljekara

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak ljekaru. Takođe, ako često dok mirujete osjećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija ljekarska provjera. Kada tahikardiju prati i gubitak svijesti, onda je ljekarska pomoć urgentna.

Provjerite krvnu sliku

Ubrzan puls odnosno tahikardija, osim stresa, uzbuđenja i velike radosti, može da bude uzrokovana i malokrvnošću, poremećajem rada štitaste žlijezde, gojaznošću i velikim fizičkim naporom, kao i oslabljenim srcem i funkcijom srčanih zalistaka.

Mjerite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrijednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak mjerite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čovjeka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Merite puls: ukoliko srce kuca brže od 100 puta u minuti - onda je situacija opasna.

Zdrave navike

Da bi spriječili pojavu tahikardije vežno je da ne pretjerujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vježbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vrijeme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

Najčešće je psiha kriva

Kada tahikardija nije povezana sa malokrvnošću, gojaznošću ili poremećajima u radu štitaste žlijezde i samog srčanog mišića, nema razloga da se tretira lijekovima. Nije mali broj osoba kod kojih je ubrzan srčani rad uzrokovan anksioznošću i paničnim napadom.

Ne propustite