Džaferović: Prvi mart jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH

Bosna i Hercegovina
Džaferović: Prvi mart jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH
.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Ilijašu da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji Bosne i Hercegovine.

Prisustvujući svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom dana te općine i Dana nezavisnosti BiH, Džaferović je rekao da je BiH na taj datum 1992., nakon vijekova bitisanja u okviru drugih imperija, postala samostalna, međunarodno priznata i nezavisna država.

- To je postignuće koje se u historiji rijetko postiže a postigla ga je generacija na čelu s prvim predsjednikom Predsjedništva nezavisne BiH Alijom Izetbegovićem - istakao je Džaferović.

Dodao je da je to bilo turbulentno vrijeme kada su velikodržavne ideologije bile u usponu i na najgori način kanile da unište i podijele BiH.

Džaferović je naveo da te ideologije nisu uspjele tada i da neće uspjeti nikada zahvaljujući bh. patriotima koji su imali snage da organiziraju referendum na kojem je skoro dvije trećine građana glasalo za nezavisnost.

Podsjetio je da je tada počela agresija, ali da je Bosna i Hercegovina odbranjena i nastavila je da funkcionira u miru. 

- Koristim ovu priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti - rekao je Džaferović.

Načelnik Ilijaša Akif Fazlić podcrtao je da je prije 25 godina ta općina, shodno Dejtonskom sporazumu, reintegrisana u ustavno-pravni poredak Federacije BiH.

- Tog 26. februara 1996. jedinice MUP-a FBiH i predstavnici lokalne vlasti su ušli u Ilijaš, a taj dan je značio i konačnu deblokadu glavnog grada BiH i početak povratka više od 10.000 naših sugrađana - kazao je Fazlić.

Na svečanoj sjednici uručene su plakete zaslužnim kolektivima i pojedincima. 

Ne propustite