NAVIKA KOJA VAM MOŽE DOSTA TOGA DOPRINIJETI: Osam efekata koje žvakaća guma može imati na vaše tijelo

Zanimljivosti
NAVIKA KOJA VAM MOŽE DOSTA TOGA DOPRINIJETI: Osam efekata koje žvakaća guma može imati na vaše tijelo
.

Kroz historiju ljudi su žvakali sve: od smole i parafinskog voska do Orbita.

Na primjer, prije 5.000 godina ljudi su žvakali komade katrana brezove kore, a katran ima antiseptička svojstva i druga ljekovita djelovanja, jednaka modernim žvakaćim gumama.

Očito je da ova navika sadrži više od svježeg daha ili neobične distrakcije.

1. Utječe na vaše zube

Dobra strana: Žvakaća guma bez šećera efikasno je sredstvo za ubijanje bakterija. Štiti vaše zube od propadanja i gingivitisa pokretanjem dodatne pljuvačke koja ispire kiseline i ostatke hrane. Takođe jača caklinu primjenom dodatnih kalcijuma i fosfata.

Loša strana: Ali ako vaša guma sadrži šećer, to ima negativan uticaj na zdravlje zuba. Bakterije koje žive u vašoj usnoj šupljini probavljaju šećer prije nego što stigne u želudac, što rezultira nakupljenjem naslaga na zubima. Takođe vremenom povećava karijes.

surprising-health-benefits-of-chewing-gum-regularly

2. Poboljšava memoriju

Žvakanje žvakaćih guma povećava puls, protok krvi i isporuku kiseonika u mozak. Jedan od pozitivnih efekata je kognitivni poticaj koji doživljavamo: poboljšava budnost, obradu misli, donošenje odluka i pamćenje.

Nažalost, to ne djeluje dugoročno – djeluje samo ako žvaćete prije ili za vrijeme posebno zahtjevnih zadataka.

3. Pomaže u gubitku kilograma

Dobra strana: Žvakaća guma ponekad može suzbiti naš apetit. Nakon žvakaće gume ujutro, ljudi se osjećaju manje gladnima. Slatko je i malo kalorija, pa bi vam moglo pomoći u smanjenju grickalica. Takođe povećava potrošnju energije, pumpa vaš metabolizam i čini vas manje umornima nakon jela.

Loša strana: Ali reputacija gume kao dijetetskog pomagala može se vratiti na loš način. Pokret za žvakanje i stalna slina vara vaš mozak da pomislite da ste zapravo gladni. A guma od mente tjera vas da posegnete za nezdravom hranom, a ne za zdravijim opcijama poput voća, jer onda imate užasan okus.

4. To uzrokuje probleme sa vilicom

Stalno žvakanje može dovesti do poremećaja koji pogađa čeljusne zglobove i mišiće oko sebe. Svako kretanje vilice – jedenje, smijanje ili čak govor – popraćeno je jakim bolom koji se ponekad širi na vrat i ramena. Rizik je posebno velik ako žvaćete u trenucima stresa, jer ljudi imaju tendenciju nesvjesno stiskati zube kad su nervozni.

5. Utječe na probavni sistem

Dobra strana: Dodatna proizvodnja sline kada imate žvaku efikasno pomaže protiv jutarnjih bolesti i bolesti kretanja. Neki kažu da djeluje bolje od lijeka, smanjujući šanse za povraćanje, nelagodu u trbuhu i mučninu jednako brzo, a da je znatno jeftiniji i lakše dostupan.

Loša strana: Ali teško vama ako imate osjetljiv želudac ili probavne smetnje. Kada žvaćete, uvijek progutate sitne gutljaje zraka i napunite želudac plinom koji može dovesti do nadutosti. Šećerni alkoholi koji se često koriste kao zaslađivači djeluju purgativno, uzrokujući grčeve, bolove u trbuhu i proljev.

6. Smanjuje žgaravicu

Uzimanje žvakaće gume nakon obroka može smanjiti razinu kiseline u jednjaku. Tok sline razrjeđuje i neutralizira kiselinu nakon teške hrane. To može pomoći u smanjenju refluksa kiseline i žgaravice.

7. Utječe na vaš mozak

Dobra strana: Iznenađujuće, žvakanje žvakaćih guma posjeduje antistres i super moći za poboljšanje raspoloženja. Ono smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a jednostavan čin žvakanja opušta većinu ljudi.

Raspršuje anksioznost i umor i podiže naše raspoloženje tokom dana.
Loša strana: Ali stalni pritisak na našu vilicu povećava količinu i učestalost migrene i tenzijske glavobolje. U najgorem slučaju to može dovesti do hroničnih glavobolja. Dakle, ako već imate predispozicije za migrene, bolje je potpuno izbjegavati žvake.

8. Spriječava upale uha

Upale uha pojavljuju se kada se bakterije sakupljaju u cijevima koje povezuju nos i uši, a to često pogađa djecu. Žvakaća guma koja sadrži prirodni zaslađivač ksilitol pomaže u spriječavanju naseljavanja bakterija.

Ne propustite