ZNATE LI ZAŠTO VAM SE JAVLJAJU BUBULJICE PO VRATU: Nije slučajno, evo šta je u pitanju

Kiosk
ZNATE LI ZAŠTO VAM SE JAVLJAJU BUBULJICE PO VRATU: Nije slučajno, evo šta je u pitanju
Akne se mogu nalaziti na vratu, leđima, licu i drugim dijelovima tijela. Radi se o problemu koji pogađa mnoge ljude, a razlozi zbog čega se javljaju mogu biti razni.

Akne se mogu nalaziti na vratu, leđima, licu i drugim dijelovima tijela. Radi se o problemu koji pogađa mnoge ljude, a razlozi zbog čega se javljaju mogu biti razni.

Prvi uzrok zašto dolazi do pojave akni na vratu su hormoni. Doktori su složni kako su upravo oni jedan od glavnih razloga zašto dolazi do stvaranja tih neugodnih podstanara, koji ne samo što ne izgledaju lijepo nego stvaraju razne tegobe.

beauty-women-have-problem-acne-skin-face-cartoon-version-53914313

Bubuljice na vratu su posljedica upalnog procesa istovjetnog onom koji izaziva akne na licu ili bilo kom drugom dijelu tijela - dolazi da začepljenja pora, uslijed pojačanog znojenja, naročito sad tokom ljetnjeg perioda, pojačanog lučenja ulja te zbog masne kože, gomilanja prljavštine u porama, kao i zbog nedovoljne higijene i njege kože, ili uslijed tretitanja kože vrata određenim kozmetičkim preparatima. One se uglavnom pojavljuju odmah ispod brade, sa obe strane vrata, u dijelu vrata ispod ušiju, ili pak pozati ispod kose.

Do pojave akni dolazi nakon pojačanog lučenja žlijezda lojnica uslijed čega dolazi do začepljenja na koži. Njihov rad potiču androgeni hormoni, a koji se smatraju glavnim krivcem za kožne bolesti s kojima se najviše suočavaju tinejdžeri.

640-adult-acne-2017-10-12-13-56-58

Nisu hormoni jedini razlog zašto dolazi do pojave akni. Neugledni prištići na vratu mogu biti posljedica određene dekorativne kozmetike.

Na tržištu postoji velik broj šminke koja može začepiti pore i tako još više pogoršati problem.

Svi koji imaju problema s osjetljivom kožom lica trebali bi pripaziti na kozmetiku koju kupuju i orijentirati se na one proizvode namijenjene problematičnoj koži lica.

Nepovoljni vremenski uvjeti mogu dovesti do pojave prištića i akni, a kako je teško izbjeći izlaganje onečišćenom zraku ili povećanom stupnju vlažnosti, bilo bi dobro provjeriti što se sve od krema smije koristiti s kojima će se prištići ukloniti kao i razmisliti o promjeni životnih navika.

vrat-akne

Prehrana može poput svih navedenih faktora utjecati na pojavu akni bilo gdje na tijelu.

Bilo bi dobro izbjegavati prženu i masnu hranu, bijeli hljeb, povećanu količinu šećera, a što podrazumijeva slatkiše i aditive, koji se nalaze najviše u obojenim namirnicama.

Akne na vratu se mogu riješiti zdravim navikama u životu te konzumiranjem velike količine voća i povrća te proizvoda od cjelovitih žitarica.

Postoje neke stvari koje možete da pokušate kako biste se otarasili akni na vratu, bradi, i leđima. Prije svega, skratite kosu na kratko i ne dozvolite da kosa dodiruje vrat. Ako ne želite da idete na šišanje, potrudite se kosu dobro vežete tako da ne dodiruje vrat ili bradu i da pospješi nastanak bubuljica. Pročitajte kako da sami napravite ljekove koji ubrzavaju proces oporavka od bubuljica na vratu i leđima:

vrat-akne1

Bijeli luk:

Sameljite 2-3 čena bijelog luka i napravite pastu. Nanesite smjesu na bubuljice i pustite da stoji oko 20 minuta. Nakon toga isperite hladnom vodom. Ovaj postupak primijenite dva puta dnevno i veoma brzo ćete primijetiti nestanak bubuljice.

Brašno:

3-4 kašičice brašna pomiješajte sa 3 kapi meda i malo jogurta. Napravite od ove smjese pastu i nanesite svuda po vratu. Ostavite da odstoji oko 10 minuta i nakon toga isperite vodom. Dok ispirate vodom istrljajte tu površinu i tako ćete izliječiti vrat od bubuljica i smanjiti šanse za formiranje ožiljaka.

Eterična ulja:

Eterična ulja kao što su ulje od šipka, ulje sjemenki, ulje sandalovine, ulje jagorčevine i ulje lavande mogu ukloniti akne na vratu, bradi, grudima, ili bilo kom drugom dijelu tijela. Možete koristiti samo jedno ulje ili kombinaciju 2-3. Konsultujte se sa aromaterapeutom kako biste odabrali najbolju kombinaciju.
Najbolji način da se spriječi nastanak bubuljica na vratu je da se održava visok nivo higijene, posebno na vratu i leđima.
 

Ne propustite