Dodik: "Vučić ponudio 5.000 doza vakcina za FBiH, učesnici sastanka su prihvatili tu ponudu"

Aktuelno
Dodik: "Vučić ponudio 5.000 doza vakcina za FBiH, učesnici sastanka su prihvatili tu ponudu"
.

Jedna tema je bila nabavka vakcina, druga sporazum sa Turskom u vezi izgradnje autoiputa Beograd - Sarajevo, kazao je Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH.

“BiH je sa stanovišta organa poduzela sve da dođe do određenih vakcina putem Covaxa gdje je plaćeno preko milion doza i u tom pogledu je dogovoreno da bude isporučeno u prvom kvartalu. BiH s pravom zahtjeva da se počne sa isporukom i ukoliko dođe do probijanja roka da će BiH tužiti program u tom pogledu i krenuti nadoknadu”, kazao je Dodik, piše "N1".

Na pitanje da li je BiH pokazala diplomatsku nemoć, kazao je:

“Nije pokazana diplomatska nemoć, pokazana je činjenica da smo bespotrebno vjerovali programu Covax i sve smo učinili. Nije tačno da BiH nema kapacitete da prihvate te vakcine. To je samo izvlačenje onih koji se već pokazuju nekorektnim. Mada još su u okviru ugovora, u septembru se nije znalo ni koje su vakcine važeće kada se to potpisivalo”.

“Dogovorili smo da Vijeće ministara sve vakcine koje se nabave s bilo kojeg nivoa oslobode PDV-a, to bi bio dodatni samo trošak. Predsjednik Vučić je ponudio 5.000 doza za FBiH jer RS koristi toliko doza za svoje zdravstvene radnike. Učesnici sastanka su prihvatili tu ponudu i ostalo je da FBiH uputi zahtjev za isporuku”, dodao je Milorad Dodik.

Za RS očekuje još 20.000 vakcina tokom vikenda, dodaje.

“Neki ljudi ne žele da ulaze u procedure i to je problem. Rečeno nam je da ćemo u RS tokom vikenda dobiti iz Rusije 20.000 vakcina. Trebalo je da bude 100.000, ali ovo je 20 hiljada u prvoj tranši. Razgovarat ćemo sa svima, za RS je naručeno 400 hiljada doza”.

“Očigledno je da je Covax zatajio u pogledu realizacije. Očekujemo da i drugi neko evropski programi dođu do nas, ali i kako stvari stoje danas niko ništa ne može sa sigurnošću reći”, kazao je kao odgovor na novinarsko pitanje.

(N1)

Ne propustite