ČERKEZ: "Uskoro će biti donesena nova mjera"

Aktuelno
ČERKEZ: "Uskoro će biti donesena nova mjera"
.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, na pres-konferenciji Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine rekao je da će u narednom periodu biti donesena nova mjera - a to je produžavanje postojećih mjera kao vid borbe protiv pandemije koronavirusa.

On je kazao da je došlo do pogoršanja situacije, porasta broja zaraženih, a to je najizraženije u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu. Zbog svega toga poziva na oprez, bez konkretnog odgovora kada će prve vakcine stići u ovaj bh. entitet iako je utvrdio da su ispoštovane sve procedure prema COVAX sistemu.

“Nažalost – došlo je do drastičnog nepridržavanja mjera. To je posebno bitno za KS, administrativni je centar, ulazi mnogo i izlazi mnogo ljudi svakodnevno. Donijeli smo nove mjere, produžili postojeće. S njima smo praktično uspjeli da riješimo val u oktobru i novembru, to je bio najveći val. Bilo je teško stanje u jednom momentu. Smatramo da ako se te mjere poštuju – da su adekvatne mjere koje mogu biti okvirne sa strane FBiH da ih svi kantoni primijene”, rekao je Čerkez.

“U narednom periodu bilo zahtjeva za popuštanjima mjera, razlog što nismo popustili je ovo. Pratili smo šta se dešava. Dakle, zaključak je – pozivam svo stanovništvo na pridržavanje mjera. Svi oni koji nemaju potrebe da se izlažu okupljanjima – pozivam ih da to ne rade. Pozivam ih da iskoriste sve praznike u prirodi sa porodicom, ne u grupisanju”, kazao je Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH je kazao da BiH ulazimo tek u drugi val, a Srbija je najavila četvrti val, Češka također. U ovim zemljama je i počela vakcinacija protiv COVID-19.

“Uspjeli smo da iskontrolišemo, ali samo možemo zajednički”, rekao je Čerkez dodavši da će prijem u bolnice u narednom periodu biti značajno povećan.

Što se tiče vakcina, 800.000 doza je plaćeno za COVAX sistem, i ima uvjeravanja da su sve procedure završene.

“Albanija, Crna Gora i BiH nisu primili ništa od vakcina. U nabavci vakcina mora učestvovati država, da zakonska ograničenja postoje za direktnu nabavku vakcina na nivou entiteta. Sve zemlje koje su pregovarale – pregovarale su posredstvom dražva i diplomatije”, kazao je Čerkez.

“Imam informacije da će biti obraćanje iz WHO – trebali bi da objasne javnosti o čemu se radi i da potvrde da je FBiH u saradnji i sa UNICEF-om i sa WHO obezbijedila sve ono što je od nje traženo. Ne vidmo razlog što AstraZeneca ne bi bila dostavljena, ne radi se o ultrahladnom lancu kao za Pfizer”, rekao je Čerkez na pres-konferenciji.

Na koncu je zaključio da ne vidi nijedan razlog zašto se ne bi realiziralo sve ono što je najavljeno u pogledu vakcina, a njegova procjena je da bi to trebalo biti krajem prvog ili početkom drugog kvratala 2021. godine.

(N1)

Ne propustite