OD DANAS NA SNAZI POOŠTRENE MJERE u Kantonu Sarajevo

Aktuelno
OD DANAS NA SNAZI POOŠTRENE MJERE u Kantonu Sarajevo
.

Krizni štab za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pooštrio je mjere i donio nove naredbe u borbi protiv koronavirusa koje stupaju na snagu danas.

Nove mjere odnose se na zabranu svih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba, što se odnosi na svadbe, rođendane, proslave i slična privatna okupljanja.

Dozvoljena su okupljanja na sahranama do 25 osoba, uz zabranu da se saučešće ožalošćenim izražava bliskim kontaktom. Organiziranje takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija i sportista moraju se provesti bez prisustva publike uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

U autoškolama časovi će se održavati online ili uz određenu razdaljinu, a čas vožnje ne smije trajati duže od 45 minuta. Vjerski obredi će se pratiti putem medija bez odlaska u vjerske objekte.

Naređena je i organizacija radnog vremena poslovnih subjekata do 23 sata. Nije dozvoljena ni organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Također, maske su i dalje obavezne u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim za djecu mlađu od sedam godina, učenike osnovnih škola od prvog do petog razreda tokom nastave u učionicama, osobe s invaliditetom i djecu sa smetnjama u razvoju te osobe koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Naredba će trajati u narednih 14 dana.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od jučer su dodatnim brojem inspekcijskih timova i inspektora pojačali kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Inspekcijski timovi bit će raspoređeni na području svih devet općina, gdje će provoditi nadzore kod svih subjekata koji su u svom poslovanju obavezni primjenjivati donesene naredbe i specifične mjere koje je propisao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Ne propustite