Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Bosna i Hercegovina
Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno
Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Pretresi su se vršili u okviru predmeta koji se odnosi na stradanje Dženana Memića, a pripadnicima SIPA asistirali su policijski službenici MUP-a KS-a. 

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Pretresi su se vršili u okviru predmeta koji se odnosi na stradanje Dženana Memića, a pripadnicima SIPA asistirali su policijski službenici MUP-a KS-a. 

Gost Dnevnika je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića. 

- Klupko se počelo odmotavati. Sve ovo je imalo Kantonalno tužilaštvo još 2016. godine, na čelu sa Dalidom Burzić. Tadašnji bivši komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić je imao ovo na početku. Upućivao sam na propuste, međutim oni su sakrivali dokaze, ali evo vidimo da državno tužilaštvo radi, mislim da će se ovo dovesti do kraja. Nije ovo kasno, ima ta arhiva, mislim da će pronaći što ih zanima. Ne mogu više o predmetu, mogu samo reći da je hitna pozvana na vrijeme Dženan bi vjerovatno bio živ, rekao je Memić.

Istakao je da je zadnjih 15-ak dana sam isključen iz svega, po savijetu advokata.

- Ifet mi je rekao da malo odmorim. Tako i sa državnim tužilaštvom nisam u kontaktu, ne daju puno informacija, rekli su mi malo odmori. Ja im vjerujem, vidim da rade, govori Memić.

Više puta je javno kazao da zna ko su ubice njegovog sina.

- Kažem da znam od početka. Vrlo brzo smo saznali nakon događaja. Ali najmanje o ubicamo pričamo svih ovih pet godina. Dajte da ovo riješimo ko je ovo pokušao zataškati. U Tužilaštvu nikad nisam dao izjavu na te okolnosti niti su me pitali. Oni rade istragu za organizirani kriminal. Samim tim će doći u ubice na red, kazao je Memić.

Pomaci se dešavaju i u slučaju Davida Dragičevića, izuzima se dokumentacija.

- Stalno smo u kontaktu, drago mi je da se i to desilo, i očekivali smo da se desi. Vidjet ćemo šta će biti. Mislim isto da je organizirani kriminal.

Vojin Mijatović je najavio proteste u slučaju Memić i Dragičević, a jučer je Davor Dragičević u našem Dnevniku kazao da je to skupljanje jeftinih političkih poena.

- Hvala svakome ko se budi i sada nakon ovoliko vremena. Davor i ja ne možemo sami iznijeti ovo do kraja, ipak nama treba podrška i medija i naroda i opozicije. Mi nismo političari ali mislim da je svima jasno da je ovo politika uradila i meni i Davoru. Nije ovo moglo bez politike, neka se sad i ta opozicija bori da dođu oni na vlast i da promjene nešto da bude bolje. Davor i ja sigurno nećemo stati. Samo da nije ovakva situacija sa koronom već bi bili protesti, korona ide na ruku ovim političarima u BiH. Ako budem prinuđen i Davor, mi ćemo organizovati proteste. Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora, moja porodica i ja smo uznemireni, javnost je uznemirena. Mislim da ne trebaju biti pušteni iz pritvora Dupovac i Mutap, jer biće ovdje još saučesnika. Vjerovatno jeste ima i prije svjedok koji je očevidac vidio na licu mjesta šta se događalo. Ne znam ko je ovaj svjedok. Dok mu je Tužilaštvo dalo zaštitu to je to, poručuje Memić.

U Tužilaštvo BiH ima povjerenje.

- Tužilaštvo je reklo da ima zaštićenog svjedoka koji zna imena ubica ja mislim da je to dovoljno da se stavi tačka na cijeli slučaj i onda vidimo ko je zataškavao, šta je uradila Dalida Burzić  šta je uradio Vahid Ćosić, Džafer Hrvat i ostali. 45 lica je u krivičnoj prijavi, kaže Memić. Vjerovatno jeste ima i prije svjedok koji je očevidac vidio na licu mjesta šta se događalo. Ne znam ko je ovaj svjedok. Dok mu je Tužilaštvo dalo zaštitu to je to, kazao je Memić.

Sutra je pozvan u Općinski sud u Sarajevu gdje je pripremno ročište po tužbi za klevetu. Tužila ga je Alisa Mutap. 

- Doći ću svakako ne vjerujem da je to iz Alisine glave, to je nju neko morao nagovoriti, ili ako je iz Alisine glave onda je čula da je ostalo nešto para iza Dženana, pa možda misli na taj način da uzme. Tužila me je za klevetu da sam ja izjavio na portalu da se Alisa bavila prostitucijom, i zato traži 3.000 KM. Mnoge informacije su do mene došle, vidjet ćemo i to ja imam svjedoke koji su mi rekli, pojavit će se i oni na sudu pa ćemo vidjeti, kako će se to završiti. Mogu reći da je to jedan na mene pritisak, to je za mene treći front. Prvi sa Dalidom Burzić, lažna optužnica koja je traja dvije godine-to suđenje. Moja borba u državnom tužilaštvu, skupljati dokaze jer ja sam vodio istragu, moj advokat i ja smo vodili istragu. Još je predmet na Vrhovnom sudu, sad i ovaj front. Ali izdržat ćemo. I to, to mi nije teško palo s obzirom da je od porodice Mutap. Vidjet ćemo na kraju. Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i Alisa na red sigurno, jer amnezija je izmišljena saobraćajna nesreća se nije desila, ne znam kako je onda mogla imati amneziju, istakao je Memić.

Za kraj razgovora je rekao kako strpljenja ima još uvijek, i misli da je to pokazao na najbolji mogući način.

- Oni su mislili da ćemo odustati, ali nakon pet godina mi smo još jači, poručio je Memić.

(Oslobođenje)

Ne propustite