POJAVLJUJU LI VAM SE BIJELE FLEKE PO TIJELU? NE IGRAJTE SE: Evo šta je u pitanju!

Porodica i zdravlje
POJAVLJUJU LI VAM SE BIJELE FLEKE PO TIJELU? NE IGRAJTE SE: Evo šta je u pitanju!
.

Tinea versicolor je gljivično oboljenje kože koje se javlja tokom ljetnih mjeseci.

Riječ je o bijelim mrljama koje se najčešće pojavljuju na području vrata, a ako se ne tretiraju mogu se proširiti po cijelom tijelu. Najčešće su prouzrokovane padom imuniteta, pojačanog znojenja, masne kože, sunčanja i boravka na vlažnom i toplom mjestu.

U nastavku vam donosimo savjete kako da se riješite ružnih mrlja na koži uz pomoć namirnica iz vašeg domaćinstva.

1. Probiotik

Običan jogurt ili probiotik bez šećera nanesite na oboljelo mjesto, ostavite da se osuši te isperite kožu. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

2. Jabučni ocat

sirce

Izmiješajte jednaku količinu vode i jabučnog octa te njome namočite komadić vate. Vatom tapkajte po oboljelim dijelovima kože te ostavite da se osuši. Postupak ponovite kad god ste u mogućnosti. Djelotvoran je za gljivična oboljenja.

3. Ulje čajevca

U posudici pomiješajte žlicu maslinovog ulja i 5 do 7 kapi eteričnog ulja čajevca. Mješavinu komadićem vate nanesite na oboljela mjesta na koži i ostavite da djeluje cijelo vrijeme dok ste kod kuće.

4. Češnjak

cesnjak-1200x800-1200x640

Češanj češnjaka prerežite na pola te s obje polovice premažite kožu zahvaćenu gljivicama. Sok češnjaka će vas malo peckati, ali to je normalno. Ostavite da djeluje oko 20 minuta te se istuširajte.

5. Kurkuma

Prah kurkume pomiješajte s nekoliko kapi vode te pastu nanesite na oboljele dijelove kože. Ostavite da odstoji oko 30 minuta te se istuširajte.

Ne propustite