WASHINGTON JE REAGIRAO KRAJNJE HLADNO NA KINESKI POZIV ZA "RESET" U ODNOSIMA: "Peking želi skrenuti odgovornost za svoje postupke!"

Svijet
WASHINGTON JE REAGIRAO KRAJNJE HLADNO NA KINESKI POZIV ZA "RESET" U ODNOSIMA: "Peking želi skrenuti odgovornost za svoje postupke!"
.

Kineski ministar vanjskih poslova, Wang Yi, jučer je u pomirljivoj poruci pozvao SAD na "reset" u odnosima ističući kako postoje brojna područja na kojima SAD i Kina mogu uspješno surađivati, uključujući i ona koja su bitna za cijeli svijet kao što su aktualna pandemija i klimatske promjene.

No, čini se da njegov poziv na oporavak odnosa nije naišao na pretjerani entuzijazam u Washingtonu. Naime, iz SAD-a su ga optužili da ovim potezom nastoji "skrenuti odgovornost" za kineske postupke.

Glasnogovornik američkog State Departmenta, Ned Price (na slici gore), poručio je u razgovoru s novinarima: "Njegovi komentari predstavljaju kontinuitet tendencije Pekinga da skreću odgovornost za svoje grabežljive ekonomske prakse, svoj nedostatak transparentnosti, činjenicu da se ne drže međunarodnih sporazuma te da krše ljudska prava".

Glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki, poručila je pak kako SAD na odnos s Kinom gleda kao na "odnos snažne konkurencije".

Drugim riječima, čini se kako SAD neće žuriti s oporavkom odnosa koji su se jako srozali za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Ne propustite