Dodik o samostalnoj RS: Da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata

Bosna i Hercegovina
Dodik o samostalnoj RS: Da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata
,

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je imao poprilično diskutabilan intervju u kojem je ponovio svoje stavove da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna, da je Sarajevo opasno i da će Republika Srpska biti samostalna.

On je intervju dao za MIS televiziju sa sjedištem u Sidneju, a u pitanju je medij srpske dijaspore u Australiji, no videointervju je sniman u Aleksandrovcu i može se pogledati na Youtubeu.

milorad-dodik

Dodik je kazao kako priželjkuje da Republika Srpska bude samostalna te da je takvo nešto realno.

"Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu Bosna i Hercegovina", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je rovita, jer Federacija BiH nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

"Za razliku od FBiH situacija u RS-u je stabilna. RS sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. RS je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone BiH bi propala za 24 sata", rekao je Dodik.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u BiH, Dodik je kazao da je BiH imala najveći broj ratnika na sirijskom ratištu.

"Sada se postavlja pitanje gdje su ti ratnici. Zapad bi da ih vrati u BiH i sa postojećim vehabijskim zajednicama u BiH imamo ozbiljan bezbjednosni problem, a pogotovo kada se tome dodaju migranti", rekao je Dodik.

On je zatim istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale.

"Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam", rekao je Dodik.

Izvor:Kurir

Ne propustite