Skriveni znakovi u očima mogu da upozore na opasnost od srčanog udara ODMAH PROVJERITE!

Zanimljivosti
Skriveni znakovi u očima mogu da upozore na opasnost od srčanog udara ODMAH PROVJERITE!
.

Srčani napadi se dešavaju kada se arterija koja srce snabdjeva krvlju i kiseonikom blokira, obično nakupljanjem masnih naslaga zvanih holesterol.

Srčani napadi potpadaju pod kardiovaskularne bolesti (KVB), što se obično odnosi na stanja koja uključuju sužene ili začepljene krvne sudove. Oči mogu da pokažu da li iziskujete hitnu medicinsku pomoć.

Na šta treba paziti?

Raspored krvnih sudova na zadnjem dijelu oka, poznat i kao vaskulatura mrežnjače, usko je povezan sa zdravljem srca.

Očni ljekari mogu da sagledaju stanje krvnih sudova našeg oka i utvrde da li možda imamo dokaze o visokom krvnom pritisku ili dijabetesu. Ponekad pacijenti ne znaju da imaju visok krvni pritisak zbog nedostatka fizičkih simptoma, ali to ne umanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

1850404-300

Visok nivo holesterola može se otkriti kao masne, žućkaste kvržice - ksantelazme - na kapcima. Ksantelazme mogu da se pojave na gornjim i donjim kapcima, blizu unutrašnjeg ugla oka, i često se razvijaju simetrično oko oba oka. Bezbolna ksantelazma vremenom može da naraste, a nerijetko se dešava da se pojavi više ovakvih kvržica grupisanih u grozd.

Istraživanje povezanosti oka i srca u porastu je među naučnicima. Studija objavljena u časopisu Nature Biomedical Engineering pokazala je da algoritam mašinskog učenja kompanije može uspešno da predvidi rizik pacijenta od kardiovaskularnih bolesti na osnovu skeniranja pozadine njihovih očiju.

- Oko iskusnog oftalmologa može da uoči promjene obrasca, ali ne može da analizira brojeve u meri u kojoj to čini računar - rekla je dr Dimitra Skonda, docent za oftalmologiju i vizuelne nauke na Univerzitetu u Čikagu.

- I dalje je potrebna klinička procena, posebno kada morate da sastavite istoriju bolesti pacijenta i formulišete diferencijalnu dijagnozu i plan lečenja. Najčešći simptomi srčanog udara uključuju bol u grudima, otežano disanje i osjećaj teskobe. Iako su bolovi u grudima čest znak srčanog udara, ne osjećaju ga svi jednako. Bol može biti prilično blag i lako se može zamijeniti sa problemima koje izaziva loše varenje - naveli su iz dobrotvorne organizacije Heart iz Velike Britanije.

Više od trećine svih smrtnih slučajeva pre 75. godine života uzrokovano je koronarnom bolešću srca. Ako simptom kao što je bol u grudima potraje, trebalo bi odmah potražiti medicinsku pomoć.

Kada su prisutni simptomi kao što su bol u grudima, vrtoglavica, otežano disanje i/ili lak umor, obično se preporučuje da se obavi pregled srca. Toplo se savjetuje da živite što zdravije, što uključuje dobro uravnoteženu ishranu i dovoljno vježbanja.

Ne propustite