ZAVRŠEN SASTANAK, IZETBEGOVIĆ: Očekujem da BiH do kraja godine dobije kandidatski status za EU

Bosna i Hercegovina
ZAVRŠEN SASTANAK, IZETBEGOVIĆ: Očekujem da BiH do kraja godine dobije kandidatski status za EU
Lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Bakir Izetbegović i Dragan Čović obratili su se javnosti nakon današnjeg sastanka na kojem su razgovarali o nekim vrlo bitnim temama za Bosnu i Hercegovinu. Među njima su se našle i teme vezane za Izborni zakon, napredak BiH na putu prema Evropskoj uniji, ali i implementacije presuda Suda u Strazburu.

Lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Bakir Izetbegović i Dragan Čović obratili su se javnosti nakon današnjeg sastanka na kojem su razgovarali o nekim vrlo bitnim temama za Bosnu i Hercegovinu. Među njima su se našle i teme vezane za Izborni zakon, napredak BiH na putu prema Evropskoj uniji, ali i implementacije presuda Suda u Strazburu, piše Oslobođenje.

Najprije je Bakir Izetbegović kazao kako je bitno pojasniti da on nedavno nije kazao kako Hrvati u BiH nisu manjina već da su konstitutivan narod, ali je podvukao kako se često u parlamentima desi da manjina nadglasa većinu.

- Govorili smo u najbitnijim zakonima za Federaciju, ali i o ranijim dogovorima SDA i HDZ-a koji nikada nisu implementirani. Bit će formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve što se direktno tiče FBiH. Druga radna grupa je ranije formirana i bavit će se izmjenama Izbornog zakona i očekujemo da se definira model rješenja i da se definira krajnji rok za njegovu primjenu, a to bi trebalo biti do kraja aprila. Treba se raditi i na implementaciji presude u slučaju Bože Ljubića, kao i svih ostalih presuda Suda u Strazburu", kazao je Izetbegović ovom prilikom. 

On je kazao i to da će se treća radna grupa baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, tj. intenziviranjem rada na 14 prioriteta Evropske komisije. Zajednički tim će raditi intenzivno kako bi se dobio kandidatuski status i to bi trebalo biti gotovo za par mjeseci, dodao je on.

- Mi moramo praviti dogovore u BiH i oko Izbornog zakona i oko dobijanja kandidatuskog statusa. Predstavnici HDZ-a i SDA su razgovarali danas o izborima u Mostaru, taj je posao iza nas. Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, iduće sedmice ćemo sjesti i pričati o njemu. Također, da imamo kandidatski status imali bismo sada i vakcine i riješena bi bila mnoga pitanja. Tako da ćemo i o tome razgovarati. Vjerujem da ćemo govoriti i o aktivnostima u Vijeću ministara, a za to će nam trebati i treći partner, tj. predstavnici i trećeg konstitutivnog naroda, naveo je lider HDZ-a Dragan Čović.

On je na kraju zamolio sve da daju potporu za iznalaženje puta u tome da BiH krene naprijed.
 

Ne propustite