EVO KAKO DA PROVJERITE DA LI STE DEBELI I KOLIKO KILOGRAMA VIŠKA IMATE: Ovo je tabela idealne težine za žene, pronađite svoju

Praktična žena
EVO KAKO DA PROVJERITE DA LI STE DEBELI I KOLIKO KILOGRAMA VIŠKA IMATE: Ovo je tabela idealne težine za žene, pronađite svoju
Vjeruje se da je idealna težina žene fiksna u dobi od 18 godina. A ovaj broj kilograma trebalo bi da posluži kao smjernica mladoj dami za cijeli budući život.

Vjeruje se da je idealna težina žene fiksna u dobi od 18 godina. A ovaj broj kilograma trebalo bi da posluži kao smjernica mladoj dami za cijeli budući život.

U stvari, samo nekolicina uspijeva da održi idealne parametre zahvaljujući uravnoteženoj ishrani, pravilnom metabolizmu i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Ali, težina takođe zavisi od drugih parametara. Zato ćemo vam danas pokazati povezanost težine i visine za svaki tip ženske građe. Takođe ćemo vam reći kako izračunati tačnu težinu sa godinama.

screenshot-41

Foto: Dnevni.rs

Prije mnogo godina postojala je formula za idealnu žensku težinu koja se izračunavala na sljedeći način: od visine (u cm) je oduzeto 110 i dobijena je željena težina. Ali takav pojednostavljeni obrazac je ispravno funkcionisao, osim kod fitnes modela, ali žene sa izraženim atributima nisu mogle da se uklope ovde. Stoga su počeli da vode računa o tipu tijela.

Prema proračunima francuskog antropologa Pola Broke, nije teško izračunati idealnu žensku težinu pomoću gornje tabele. Međutim, tokom godina tijelo troši sve manje energije, a samim tim i metabolički procesi usporavaju, masti postaje sve više. To dovodi do skupa suvišnih kilograma.

tabela

Foto: Dnevni.rs

Zbog toga bi za žene starije od 40 godina trebalo dodati 10% idealnoj težini u tabeli, a 15% za žene starije od 55 godina. Treba imati na umu da ovi proračuni ukazuju na gornju dozvoljenu granicu težine, koja se može koristiti za utvrđivanje da li je osoba gojazna ili ne. Prekomjerna mršavost ne može se definisati na ovaj način.

Ne može se svako pripisati određenom tipu tijela. Napokon, osoba može imati prelaznu opciju između, recimo, mršavog i prosječnog. Međutim, pokazatelj normalne težine ovde se neće mnogo razlikovati, a ako postoje sumnje u vezi sa viškom kilograma, trebalo bi da se obratite nutricionisti.

Takođe ima smisla posjetiti ljekara kada se broj na vagi poklapa sa idealnom težinom u tabeli, a odraz u ogledalu ne prija. Možda ćete morati da se testirate na hormone i šećer. Zbog karakteristika tijela, idealni pokazatelj težine može se razlikovati u bilo kom smjeru.

Također primećujemo da je za djevojčice mlađe od 18 godina utvrđivanje idealne težine u principu nemoguće, jer njihovo tijelo samo raste i dobija oblik. Takođe, pokazatelji u tabeli će se značajno razlikovati za sportiste koji treniraju, čiji je procenat telesne masti manji od uobičajenog.

Neko pažljivo prati svoje tijelo i izračunava idealne pokazatelje, neko više vjeruje unutrašnjim osjećanjima, ogledalu i riječima voljene osobe. Pa, svako ima pravo da se odnosi prema sopstvenom tijelu kako mu odgovara. Slažemo se da je tačna težina ona sa kojom je i sama žena zadovoljna.

A ako tabela idealne težine za žene prikazuje brojeve koji su za vas potpuno nedostižni, onda saznajte šta bi mogao biti razlog za pojavu suvišnih kilograma, piše dnevni.rs.

 

Ne propustite