Ana objasnila zašto je BOLJE živjeti u Srbiji nego u Njemačkoj: Komentari su ODVRATNI (VIDEO)

Aktuelno
Ana objasnila zašto je BOLJE živjeti u Srbiji nego u Njemačkoj: Komentari su ODVRATNI (VIDEO)
.

Lijepa Ruskinja Ana, koja već godinama živi van svoje otadžbine, odlučila je da pohvali Srbiju i ljudima širom svijeta do detalja objasni zašto smatra da je bolje živjeti u Srbiji, a ne u Njemačkoj.

Ana, koja je posljednjih pet godina radila, studirala ili volontirala u Njemačkoj, Grčkoj, Austriji, pa čak i dalekoj Indiji, imala je dosta toga pohvalnog da kaže o našim susjedima.

– Da li je život u Srbiji bolji od života u Njemačkoj? Vjerovatno ćete pomisliti da sam luda što ovo uopšte pitam, jer će mnogi reći da nema ničeg boljeg od života u Njemačkoj, državi u kojoj živi na hiljade i hiljade Srba. Ali, da vam kažem nešto, život može biti bolji u Srbiji za neke ljude, pa možda čak i za vas – priča u svom vlogu lijepa Ruskinja, prenosi Telegraf.

Poredeći nas s Njemačkom, Ana kaže da je Srbija bolja za život prije svega zbog troškova života.

– Neka vas ne iznenadi ali Srbija je jedna od najisplativijih zemalja za život u Evropi. Na primjer u Srbiji će vas koštati upola manje da jedete negdje van kuće nego u Njemačkoj. Upola manje para će vam biti potrebno prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, 40 odsto manji su troškovi prevoza, 56 odsto su manji troškovi za smeštaj… – nabraja Ana u snimku sve razloge zbog čega je život u Srbiji bolji nego u Njemačkoj.

Ona smatra da u Srbiji super mogu da žive oni koji se bave biznisom onlajn, ili su “digitalni nomadi”.

– U Njemačkoj su za takve poslove porezi mnogo veći, tu su još i druge komplikacije, uredbe… U Njemačkoj vas mnogo više košta da vodite takav posao – kaže Ana i dodaje da u Srbiji od takvog posla može lijepo da se živi, dok u Njemačkoj ne bi mogao da dobiješ ni boravak da bi vodio posao.

Ana ističe da u Srbiji bi bio zadovoljan svako ko se bavi IT biznisom, jer bi mogao lijepo da zarađuje.

– Njemačka je dobra ako ste recimo inženjer – kaže ona.

Ruskinja kaže da preseljenje u Njemačku košta mnogo, i po nekoliko hiljada eura, dok u Srbiji to iznosi to mnogo manje.

– Ovde su jeftiniji stanovi, lakše ih je pronaći, pa ne morate da se nadmećete s drugim stanarima. U Njemačkoj kada idete da gledate stan unutra ćete zateći mnogo njih koji su već zainteresovani, pa zavisite od vlasnika koji na kraju donosi konačnu odluku o tome koga će pustiti u stan – priča Ana.

– U Njemačkoj će vam tražiti tri depozita, a ovdje mnogi traže jedan, a potom kiriju plaćate mjesečno – ističe ona.

Sviđa joj se i što u Srbiji ima dosta namještenih stanova za izdavanje, dok su u Njemačkoj uglavnom prazni stanovi.

Ana je prosto oduševljena kako internet radi u našoj zemlji. Kaže da se u Njemačkoj mnogi žale na pokrivenost, ali da u Srbiji tih problema nema.

– Internet u Njemačkoj je skup i često teško dostupan, dok u Srbiji imate internet gotovo svuda i mnogo je brži. Sada sam u stanu gde imam najbrži internet u životu. Samo leti! – oduševljena je mlada Ruskinja.

Njemačka je, prema njenom mišljenju malo bolje “opšte organizovana”. Kaže da su tamo pravila jasno postavljena i da ih gotovo svi poštuju.

– Ovo je Balkan, i možda ovdje baš stvari nekad ne funkcionišu najbolje, ali sva ta pravila u Njemačkoj mogu da izlude čoveka. Pogotovo one ljude koji vole da žive slobodnije, koji neće da budu sputani – ističe ona.

Smatra da je u Srbiji dodatna prednost što kod nas radnje rade uvijek i svuda.

– U Njemačkoj nedjeljom ništa ne radi. I drugim danima radnje se zatvaraju ranije, a u manjim gradovima baš dosta ranije. Taj problem u Srbiji nećete imati. Kod njih rade neke prodavnice 0-24, imate trafike, imate sve. Možete da naručite kad vam nešto treba – kaže Ana.

ruskinja

Foto: Youtube/Printscreen

Ana smatra da se svako ko dođe strane u Njemačkoj bude posmatran kao stranac. Kaže da Nijemci nisu mnogo srdačni i ne prihvataju ljude tako lako.

– Takav im je mentalitet, morate baš da se potrudite da ih “osvojite”. Ako se ne potrudite, moguće da nećete imati nijednog prijatelja u Njemačkoj. U Srbiji su svi tako srdačni, gostoljubivi, vole ljude koji su zainteresovani za njihovu kulturu, običaje… Spremni su da sve podijele sa vama, da vam pomognu i da učine da se osjećate prihvaćeno – kaže Ana.

Ona je istakla i da su Srbi velike patriote, koje vole svoju državu i narod i zato vole strance upoznati s ljepotama svoje zemlje.

– Nijemci se ne odnose prema svojoj zemlji tako, a meni se baš sviđa što su Srbi posvećeni svojoj zemlji i pokušavaju da je pokažu u najboljem svjetlu – kaže Ana i dodaje da je to inspiriše, pogotovo to što Srbi mnogo vole da pričaju o svojoj istoriji dok to, kako tvrdi, s Nijemcima nije slučaj.

Ana se iskreno izvinila Nijemcima, i priznala da uopšte ne voli njihovu hranu.

– Vaša hrana se zasniva na svinjetini, krompiru i hljebu. U Srbiji isto dosta jedu meso, ali razno i zdravo meso. Manje je masno, a jelovnik im je uopšteno raznovrsniji. Srbija proizvodi dosta voća i povrća, a hrana im je veoma ukusna i baš mi se sviđa – kaže Ana.

Oduševljena je palačinkama, jer je podsjećaju na Rusiju, dok je palačinke, kaže, teško pronaći u Njemačkoj.

ruskinja-2

Foto: Youtube/Printscreen

Sviđa joj se i vrijeme u Srbiji, kaže da je oduševljava što ne pada kiša često, dok u Njemačkoj često kiša pada skoro svaki drugi dan.

Sviđa joj se i što poslije samo nekoliko sati vožnje može da se stigne do mora.

– Srbija je u središtu Balkana i odavde možeš da odeš gdje hoćeš, da obiđeš okolne zemlje. I Njemačka je dobro pozicionirana, ali zavisi šta te više privlači – kaže Ana.

Ispod Aninog snimka su odmah krenuli da se redaju komentari.

– U Njemačkoj sam živjela 27 godina, posljednjih 11 živim u Srbiji, mnogo je volim – piše u jednom komentaru.

– Moram da ti kažem da si skroz u pravu. Ja sam u Švicarskoj već 20 godina, umjesto u Crnoj Gori i mnogo toga počinje da me nervira. Vjerovatno kultura, ovdje te prijavljuju kad god nešto uradiš i sve mnogo košta. Hvala ti za ovaj video – napisao je drugi korisnik.

Bilo je i onih koji su pokušali da “odbrane” Njemačku.

– Nije ni u Srbiji sve tako divno! – napisao je jedan korisnik.

– Dobro, živim ovdje, nije da baš tako često pada kiša. Vjerujem da je u Srbiji toplije, ali vrijeme u Njemačkoj nije tako strašno kao što kažeš. Ipak, što se tiče interneta upravu si. Korona kriza je to svima stavila do znanja i nadam se da će konačno to popraviti – stoji u jednom komentaru.

– Ovdje u Njemačkoj što se tiče poreza može da se kaže da od januara do juna radiš za državu, poslije radiš za sebe. Nisam saglasan ni što se tiče hrane, i ovdje je raznovrsna, možda nisi probala. Nije istina ni da ovdje ne mogu da steknu prijatelji, može, samo pokaži interesovanje. Što se tiče patriotizma, takvi su oni koji nemaju čime drugo da se ponose. I nije istina da Njemačka ne priča o svojoj istoriji, naprotiv, baš otvoreno priča, čak i onom “teškom dijelu”. Puno je dokumentaraca i muzeja – istako je drugi korisnik Youtube-a.

Bilo je i korisnika koji nikad nisu bili u Srbiji, a koje je ova Anina priča podstakla da dođu da je posjete.

– Moram da dođem da posjetim Srbiju. Čuo sam dobre stvari od raznih ljudi, Amerikanaca, Kineza, Britanaca, sad i od lijepe Ruskinje. Bio sam u Hrvatskoj i Bosni kao klinac i svidjeli su mi se koliko su srdačni – napisao je jedan čovjek.

Ne propustite