7 svakodnevnih navika koje vam uništavaju kosu: Zaboravite na tunjevinu, sunčane naočare i ove stvari!

Praktična žena
7 svakodnevnih navika koje vam uništavaju kosu: Zaboravite na tunjevinu, sunčane naočare i ove stvari!
.

Ako vam se čini da bez obzira na to koliko je šampon skup, vaša kosa i dalje izgleda manje nego što je najbolje, možda biste trebali detaljnije pogledati svoju rutinu njege kose.

Nešto tako jednostavno kao što je pogrešna traka za kosu ili umatanje kose ručnikom može naštetiti vašim pramenovima i dugoročno nanijeti ozbiljnu štetu. Iako je ove pogreške lako napraviti i u početku se mogu činiti nevinima, one mogu imati dugotrajne posljedice na vašu kosu.

1. Nosite vunu.


Vuneni kaputi vas griju po hladnom vremenu, ali ovaj materijal može štetiti vašoj kosi. Vuna stvara statički elektricitet i čini da se vaša kosa prianja uz njega, što na kraju dovodi do lomljenja kose. Kad se kosa mokri u kišnim danima, postaje lomljivija i još se lakše lomi.

2. Jedete tunu.

2e2f8256fc89bf453d03cb04c4
Iako je tuna vrlo hranjiva i služi kao izvrstan izvor mnogih elemenata u tragovima, ona također sadrži visoku razinu žive. Ovaj otrovni teški metal može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, a mnogi medicinski stručnjaci preporučuju umjereno jedenje tunjevine. Konzumiranje žive može se povezati i sa naglim osipanjem dlaka, prema studiji.

3. Koristite peškir ili fen za sušenje kose.

0bd31f563d87d4c6b540367b10

Većina nas navikla je umatati kosu u turban ručnikom nakon tuširanja, ali pamučni peškiri kosu mogu učiniti lepršavom i prouzrokovati lomljenje. Budući da je ručnik grublji i suši od kose, to može dovesti do podizanja kutikule, što zauzvrat može dovesti do cijepanja vrhova. Redovna upotreba sušila za kosu takođe može doprinijeti lomljivosti i blijedosti kose. Da biste kosu ispravno fenirali, držite sušilicu na udaljenosti od oko 6 centimetara od kose.

4. Koristite elastične trake za kosu.

Čvrsto povučene frizure, poput repova i čvorova na vrhu, mogu naštetiti vašoj kosi. Uvijanja elastične trake uzrokuju pritisak na vašu kosu, što dugoročno može rezultirati lomljenjem. Ako volite kosu nositi u rep, odlučite se za gumenu traku presvučenu tkaninom ili spiralnu kravatu za kosu.

5. Nanosite regenerator za kosu od korijena.

86ecae58af80832a78b0c99363
Regenerator je neophodan za održavanje vaših mekih i nahranjenih pramenova, ali može učiniti kosu neurednom ako se koristi na pogrešan način. Ako ga nanesete na korijenje, može vam izvagati kosu, pa čak i učiniti da vam korijenje izgleda masno. Da bi kosa ostala meka i sjajna, nanesite regenerator samo na dužinu i krajeve.

6. Prečesto koristite suhi šampon.

Suhi šampon ultimativni je čuvar kose i čini vašu grivu svježom kad nemate vremena za pranje. Ali ako ga prečesto koristite, vlasište vas svrbi, suši i ljušti se. Nezdravo vlasište zauzvrat može prouzročiti gubitak kose i spriječiti rast novih dlačica. Budući da suhi šampon zapravo ne čisti kosu, na kraju može dovesti do peruti.

7. Stavljate sunčane naočale na glavu.

ca944d517497a94fb147196dfc

Stavljanje sunčanih naočala na glavu definitivno će vam pomoći da ih ne izgubite, ali ako to redovito radite, na kraju vam može prorijediti kosu. Tesnoća naočala može smanjiti protok krvi u vlasište i usporiti rast kose. Ako ste alergični na metale naočala, to također može dovesti do stanjivanja kose.

Da li ste počinili neku od ovih grešaka? Šta biste još dodali na ovu listu?

Ne propustite