MOGUĆE JE, EVO KAKO DA MRŠATE DOK SPAVATE: 9 trikova koji zaista djeluju, sagorite kalorije bez pretjeranog truda!

Praktična žena
MOGUĆE JE, EVO KAKO DA MRŠATE DOK SPAVATE: 9 trikova koji zaista djeluju, sagorite kalorije bez pretjeranog truda!
Riječ o sitnim prilagodbama koje vas ni na koji način neće oštetiti, a koristi ćete početi primjećivati vrlo brzo

Riječ o sitnim prilagodbama koje vas ni na koji način neće oštetiti, a koristi ćete početi primjećivati vrlo brzo

Naravno da je redovito vježbanje najbolji način za mršavljenje i očuvanje zdravlja. Ali, vježbate li svaki dan? Vjerojatno ne. To vas ipak ne treba zabrinjavati jer ima jedna aktivnost koju izvodite svakodnevno, a možete je također okrenuti u korist mršavljenja – spavanje. Što može biti bolje od toga da bezbrižno spavate, a kilogrami se tope?! Da biste to postigli, primijenite ove savjete.

naduvan-stomak
Pijte proteinski napitak prije spavanja

Popijte shake s oko 30 grama proteina prije odlasak u krevet. To pomaže povećati broj kalorija koje tijelo troši dok je u stanju mirovanja, pokazala su istraživanja. Proteini su korisni za oporavak mišića, a što je mišićna masa veća, više kalorija trošite spavajući.ć

spavanje
Jedite oskudne večere

Izbjegavajte obilne obroke prije spavanja. Za duboka sna, ljudski mozak oslobađa hormon rasta. Ako jedete kasno navečer, taj hormon pohranjuje hranu kao masnoću, umjesto kao gorivo.

Izbjegavajte alkohol

Pijući alkohol kad vam se bliži vrijeme za krpe, uništavate si šanse da ćete se dobro odmoriti jer probava alkohola blokira REM fazu spavanja, u kojoj tijelo troši najviše kalorija. Čaša vina uz večeru je okej, ali pazite da to bude barem tri sata prije spavanja.

stomak-mrsanje-salo
Odredite vrijeme za spavanje

Optimalna je količina sna ključna za dobro zdravlje, a pretrpani rasporedi, gledanje filmova i buljenje u mobitele navečer nimalo ne doprinose tomu. Spavanje 7 – 8 sati pomaže tijelu da sagori više kalorija. Dobro naspavani ljudi u prosjeku troše 20 posto više kalorija nakon jela nego oni neispavani, navodi se u studiji časopisa American Journal of Clinical Nutrition.

dijeta
Ne vježbajte prije spavanja

Tjelovježba razbuđuje tijelo, nakon čega je teško zaspati. Organizirajte se tako da vježbate ujutro. To će vas razbuditi i pomoći vam da izdržite dan. Ako iz nekog razloga ne možete vježbati ujutro, neka to bude barem četiri sata prije odlaska na počinak.

vjezbanje
Isključite sve elektroničke uređaje

Plavo svjetlo koje emitiraju tableti i pametni telefoni sprječavaju tjelesnu proizvodnju hormona koji potiče pospanost – melatonina, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Harvard. Višesatno gledanje televizije uzrokuje veće razine triglicerida, koji se vežu uz dijabetes, ali i niže razine adiponektina, proteina koji regulira razinu glukoze i masnih kiselina u krvi.

Spustite temperaturu spavaće sobe

Spavanje u prohladnoj prostoriji povećava učinkovitost pohrane smeđeg masnog tkiva, koje pomaže istopiti masnoću pohranjenu na trbuhu.

spavanje
Zamračite sobu

Spavanje u potpunom mraku pomaže tijelu u proizvodnji melatonina, hormona koji, ne samo da potiče dobar san, već također sudjeluje u proizvodnji gore spomenutog smeđeg masnog tkiva, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Pineal Research.

1

Spavajte bez odjeće

Možda vam zvuči čudno, ali spavanje bez odjeće ima brojne koristi. Održavajući tijelo hladnim, ubrzava se proces sagorijevanja masnoća. Proizvode se dobre masti koje potiču trošenje kalorija.

Ne propustite