Fahrudin Melić za Novi.ba: Egipat mi je predstavljao najprijatnije iznenađenje, a u finalu očekujem Francuze i Špance

Ostali sportovi
Fahrudin Melić za Novi.ba: Egipat mi je predstavljao najprijatnije iznenađenje, a u finalu očekujem Francuze i Špance
.

Rukometno prvenstvo svijeta ulazi u samu završnicu, a već danas bit će odigrani polufinalni dvoboji. Za njihovu najavu izbor se sam po sebi nametnuo, riječ je o Fahrudinu Meliću, čovjeku koji je igrao s nekim od ponajboljih igrača planete.

Bivši rukometaš sarajevske Bosne i Zrinjskog, koji za sebe voli reći da je Sarajlija iako je rođen u Crnoj Gori (Prijepolje), u dresu slavnog Paris Saint Germaina svojevremeno je proglašen najboljim desnim krilom Francuske. U ovoj državi nastupao je još za Chambery, a trenutno nosi dres Saint-Raphaela.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Na početku razgovora za Novi.ba istakao je da se dosta stvari odrazilo na samo Svjetsko prvenstvo i to onih nevezanih za rukomet.

"Bilo je tu svega, od trovanja hranom do igrača koji su došli poprilično iscrpljeni i nedovoljno spremni za jedno ovakvo takmičenje", kazao je Melić pa nastavio:

"Egipat mi je predstavljao najprijatnije iznenađenje, sve do četvrtfinalnog duela s Danskom. Stvarno su ti momci dali sve od sebe, znao sam kakvu ekipu imaju i bilo ih je milina gledati. Na kraju je Danska bila ta koja je pokazala svoj kvalitet".

601326d2-af00-4798-b0ab-7c0a0a0a0a6a-fahrudin-melic-rk-gorenje-velenje-psg-chambery-crna-gora4-900x600-previeworg

Potom je došao red i na selekcije koje će danas nastupiti u polufinalu, odnosno analiza samog četvrtfinala.

"Počet ću od Francuza, koji su zbili redove nakon dva duela protiv Srbije. Shvatili su da moraju biti na mnogo većem nivou ukoliko žele nešto veliko napraviti u Egiptu. Dosad su izgledali moćno, ali moram priznati da im je i žrijeb išao na ruku. Smatram da nisu imali nekog preozbiljnog rivala do sada, a veoma me interesuje šta će biti protiv Švedske. Ipak, uvjeren sam da su favoriti i da će doći do velikog finala", istakao je Fahrudin.

"Priznajem da sam u četvrtfinalu navijao za Katar protiv Švedske, jer je i tamo španski trener kojeg izuzetno volim i cijenim. Upravo on obavlja veliki posao za Katar već pet, šest godina. Ipak, Švedska je velesila i kada se najmanje očekuje, oni se podignu i pokažu nam svima zašto im je mjesto u polufinalu".

Do polufinala su dospjele i selekcije Švedske i Danske.

"U četvrtfinalnom okršaju Španije i Norveške vidjeli smo to veliko iskustvo Španaca, koji nastupaju kao odlično uštimani orkestar. Izgledaju kao familija i rijetkost je da nešto takvo možemo vidjeti u današnjem rukometu. Tačno se zna ko šta radi, gdje ko treba biti u određenom trenutku, a Norveška bez povrijeđenog Sagosena je potpuno druga ekipa. Upravo mi je razočarenje što oni nisu prošli u finale, a svakako su me i Hrvati negativno iznenadili jer nisu uspjeli doći ni do četvrtfinala", smatra Melić.

601326cc-071c-4a0d-bae4-7c0a0a0a0a6a-fahrudin-melic-preview

"Iskreno se nadam da će Španija doći do finala iako će meč protiv Danske biti prava poslastica. To su dva potpuno različita stila igre, Španci preferiraju svoj sistem, dok s druge strane imamo Dance koji trče i rade sve na jednom velikom nivou. Smatram da će Francuzi u duelu sa Švedskom doći lakše do finala." 

Hrvati su naravno bili nezaobilazna tema našeg razgovora, a pitali smo ga da li je Irfan Smajlagić konačno zaslužio priliku na klupi Kauboja. Podsjećamo, Fahrudin odlično poznaje popularnog Pipeta jer ga je ovaj stručnjak trenirao u sarajevskoj Bosni.

"Od njega sam jako mnogo naučio, to je stručnjak koji je probio sve moje psihičke i fizičke limite koje sam imao do tada. Irfan je bio moj idol i samim tim sam dovoljno objasnio šta mislim o njemu. Neopravdano je zapostavljen i nije mi jasno da ne može doći do nekog ozbiljnijeg angažmana", iskreno je zaključio Melić.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite