Zemljotres u Hrvatskoj zabrinu 87% građana: Više od polovine ispitanika nezadovoljno organizacijom pomoći države

Film
Zemljotres u Hrvatskoj zabrinu 87% građana:  Više od polovine ispitanika nezadovoljno organizacijom pomoći države
.

Zemljotres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visok nivo uznemirenosti među građanima Hrvatske, a više od polovine ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo angažmanom i organizacijom pomoći države pogođenom području, kaže se saopštenju agencije Hendal.

Istraživanje, koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom januara ove godine, pokazuje da je čak 87 odsto građana navelo da ih je zemljotres uznemirio ili veoma uznemirio.

Oko 40 odsto građana pomoglo je unesrećenima novčanim uplatama, 47 odsto donacijom robe i potrepština, a osam odsto građana navodi kako je volontiralo na terenu.

Od 40 odsto građana koji su donirali novac, 16,2 odsto njih je to učinilo direktno stradalim osobama, 8,9 odsto Crvenom krstu, 4,6 poslalo Karitasu, 3,3 odsto uplatilo na službeni račun Vlade RH, a 12,6 odsto ostalim udruženjima i fizičkim osobama, prenosi Hina.

Više od polovine ispitanika, tačnije 52 odsto, navodi „da nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države zemljotresom pogođenom području", 28 odsto ih je neutralno u tom pogledu, a zadovoljnih je tek 20 odsto, kaže se u saopštenju Hendala.

Iako je Hrvatsku pored zemljotresa zadesila i druga velika prijetnja, kovid-19, 52 odsto građana navodi kako zemljotres nije uopšte djelovao na njihovu zabrinutost u vezi s epidemijom, dok ih je 28 odsto nakon zemljotresa s tim u vezi još zabrinutije.

(Tanjug)

Ne propustite