NAJVEĆA GREŠKA KOJU MOŽETE NAPRAVITI: Na ovoj temperaturi NIKAKO NEMOJTE PRATI DONJI VEŠ! Bakterije će se širiti i KONTAMINIRATI OSTALU ODJEĆU, jako je opasno!

Objavljeno:27.01.2021 - 20:27
A A A Times Arial

Zbog jedne greške koju mnogi prave u pranju, fekalnih bakterija sa donjeg veša mogu da se prošire po vešu.

Stručnjaci za higijenu kažu da, ako operete gaćice na temperaturi od 40 stepeni, iz mašine ćete ih izvaditi pune fekalnih bakterija. A ako donji veš perete sa ostalim vešom – što, naravno, svi rade – time kontaminirate i drugu odjeću.

image

Dr Lisa Ekerli, koju nazivaju i doktorkom za higijenu, kaže da ukoliko veš operete na temperaturi nižoj od 60 stepeni, nećete ubiti bakterije.

– Nemojte da stavljate donji veš u mašinu sa krpama za sudove na nisku temperaturu, jer je moguće da tako krpe kontaminirate fekalnim bakterijama, a ne želite ih u kuhinji – kaže ona, prenosi Informer.

Međutim, imunolog dr Dežan Maćioči sa Univerziteta u Saseksu, kaže da čak ni temperatura od 60 stepeni nije dovoljna da ubije bakterije.

– Ne možemo očekivati da bakterije nestanu ni na 60 stepeni, posebno ukoliko mašina na toj temperaturi pere kratko – većina mašina ne održava temperaturu od 60 stepeni tokom cijelog programa pranja – poručuje ona.

Ukoliko iz nekog razloga ne možete da perete veš na 90 stepeni ili imate veš od nekog osjetljivijeg materijala, dr Ekerli savjetuje da u mašinu ubacite malo sredstva za dezinfekciju veša.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!