“Građani se ne osjećaju bezbjedno” Vlada Kantona Sarajevo PRITIV NOVIH KAMPOVA za migrante

Bosna i Hercegovina
“Građani se ne osjećaju bezbjedno” Vlada Kantona Sarajevo PRITIV NOVIH KAMPOVA za migrante
Kako su istakli migrantska kriza se više neće rješavati na taj način.

Članovi Vlade Kantona Sarajevo istakli su danas na sastanku sa novoimenovanim šefom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Laurom Lungaroti da na području ovog kantona neće biti novih kampova za migrante.

Kako su istakli migrantska kriza se više neće rješavati na taj način.

Migrantska kriza, a prvenstveno bezbjednost građana Kantona Sarajevo, bili su povod za sastanak premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivane Prvulović i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice sa Lungarotijevom, a prisutni su bili i policijski komesar Nusret Selimović i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP Kantona Sarajevo Džafer Hrvat.

– Insistirali smo da se ovo pitanje razriješi, ali na teritoriji cijele BiH. Treba obezbijediti kampove u kojima će boraviti manje migranata, koji moraju biti smješteni ne samo u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, nego na prostoru cijele BiH – naveo je Katica.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da neće biti ni novog priliva migranata u kamp u Blažuju, u kojem ih je jutros bilo smješteno 3.205, javila je TV N1.

Katica je naveo da je od šefa IOM zatraženo da broj migranata u kampu bude smanjen na 1.000 ili da bude zatvoren.

Forto je istakao da prevelik broj migranata koji borave u kampu u Blažuju ne predstavlja samo humanitarni, nego i bezbjednosni problem, dodajući da su migracije u nadležnosti institucija BiH, a ne kantonalne Vlade i MUP.

– Prioritet su nam naši građani, koji se nakon posljednjih dešavanja ne osjećaju bezbjedno – poručio je Forto.

Prvulovićeva je od IOM zatražila finansijsku podršku za potrebe Centra za socijalni rad koji radi sa maloljetnim migrantima.

Lungarotijeva je najavila da će biti partner Vladi Kantona Sarajevo u rješavanju problema sa migrantima, te da će obaviti razgovor i sa načelnikom opštine Ilidža, kako bi je i on upoznao o detaljima i stavovima ove lokalne zajednice, nakon čega bi trebalo da uslijedi novi sastanak u Vladi Kantona Sarajevo.

Ne propustite