"Evo mi ginemo, a ako se to nastavi ginuće još neko s nama" Rudari za smrt kolege krive Vladu FBiH

Aktuelno
"Evo mi ginemo, a ako se to nastavi ginuće još neko s nama" Rudari za smrt kolege krive Vladu FBiH
U zeničkom rudniku danas je poginuo rudar.

U zeničkom rudniku danas je poginuo rudar. Prema nezvaničnim saznanjima, stradali rudar, inicijala E.S., inače je iz Kaknja, a u "Staroj jami" bio je zaposlen duže od 10 godina. Unesrećenom komoratu, koji je bio pomoćni kopač na gradilištu, pritekle su upomoć kolege, ali je nažalost, uprkos naporima medicinara iz hitne pomoći da ga reanimiraju, već bilo kasno pa je podlegao povredama koje je zadobio usljed obrušavanja materijala.

- Ne znam šta je uzrokovalo nesreću, to se desilo na pripremnom radilištu. Koliko ja imam informacija jedan komad se odvalio i pao na našeg komemorata. Prije 15 dana je poginuo rudar u Brezi, danas kod nas u Zenici. Smrt i jednog i drugog ja bi pripisao na našu Vladu FBiH koja nema brige ni osjećaja za rudare, istakao je sindikalac Elvedin Avdić.

Prema njegovim riječima rudari svaki dan na posao idu pod vrstom pritiska, jer se radi u otežanim uslovima. Rudari ne vjeruju u najavljenu modernizaciju jer je rudniku trenutno blokiran račun. 

- Firma ne može da kupi lukove. Danas se vade stari lukovi iz jame i ugrađuju na radilište gdje je momak poginuo. Ja i sada kažem blokiraj ga da ne može raditi. Meni se čini da oni blokiraju samo koliko im treba i da se preko rudnika prebija politika. Neka blokiraju željeznicu, GRAS, bolnicu u Mostaru, neka blokira sve firme koje su dužne, rekao je Avdić.

Za Patriju je izjavio i da se rudari nikada neće predati.

- Evo mi ginemo, a ako se to nastavi ginuće još neko s nama. Neka budu sigurni, mi se nećemo predati, na ulicu nećemo. Ovo im nije Željezara, nije ni privatna firma, nije ko neke državne firme koje su raskopali, nek to znaju, istakao je

Sindikat je jučer poslao svim nadležnim zahtjev da se očitaju da li je sigurno raditi u rudnicima. Iz Stare jame Zenica je poručeno da rudari ne mogu odustati od deset godina neuplaćenog staža. Za njih je glavni krivac država koja je dozvolila da se ne uplaćuje radni staž.

-    Problem je i cijena uglja. Elektroprivreda svake godine po 50 miliona u plusu, a sedam rudnika 30 miliona u minusu. To i budala vidi šta se dešava, smatra Avdić.

Uz poruku vlastima da rudnici nisu sigurni za rad iz Zenice poziv i da se cijeli cirkus u elektroenergetskom sektoru okonča.

Ne propustite