Sudbina ovog čovjeka kome su oduzeta djeca potresla je Srbiju, a sada su stigle novosti

Region
Sudbina ovog čovjeka kome su oduzeta djeca potresla je Srbiju, a sada su stigle novosti
.

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović rekao je danas da se "djeca nikada ne oduzimaju samo zbog siromaštva" govoreći o slučaju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, oca troje dece.

Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca tri kćerkice oduzete su prije pet godina, od kada traje njegova neprekidna borba da ih vrati. Njegova teška životna priča pretočena je i inspirisala je film "Otac", poslije čega se uzburkala javnost, koja se pita zašto se Joksimoviću djeca još nisu vratila.

Dmitrovć, međutim, najpre je danas rekao da je film "fikcija, nadogradnja", te je u središte pažnje došao čovjek "koji suznih očiju kleči i moli da mu se djeca vrate", piše Telegraf prenosiće riječi ministra koji je gostovao u Jutarnjem programu na TV Prva.

"Sad ide teorije hoće da prodaju djecu u Švajcarskoj..."

- To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje... Ali sad niko ne spominje tu djecu. Ta djeca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta djeca i u kojim okolnostima rastu - istakao je Dmitrović.

Kako je rekao, "jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku". Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati djecu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud.

- Ko bi tu imao motiv da oduzme djecu? Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj... Do te mjere se banalizuje bol tog čovjeka. Ljudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima - zaključio je Dmitrović.

U slučaj se uključio i zaštitnik građana

Podsjetimo, Zaštitnik građana je, po prispjeću dokumentacije Centra za socijalni rad u Kragujevcu i iz dokumenta dobijenih od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počeo kontrolu pravilnosti postupanja ovog centra povodom izmještanja troje djece Đorđa Joksimovića u hraniteljsku porodicu i njegovog djelimičnog lišenja roditeljskog prava.

Zaposleni u ovoj instituciji počeli su utvrđivanje činjenica i načina rada nadležnog centra na osnovu obimne dokumentacije, koja je Zaštitniku građana stigla u ponedeljak poslije podne, kao i utvrđivanje činjenica iz dokumenata, koja su dobijena u četvrtak 21. januara 2021. godine od nadležnog ministarstva, kako se navodi se iz ove ustanove.

Dokumentaciju bi trebalo da dostavi i Đorđe Joksimović, koji je tu mogućnost nagovestio prilikom razgovora sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem 21. januara 2021. godine.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a poslije saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje djece koja su smještena u hraniteljsku porodicu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra i resornog ministarstva.

(blic.rs)

Ne propustite