POSTELJINU STE CIJELO VRIJEME PRALI POGREŠNO, ovo je pravi način: URADITE 1 STVAR I RAZLIKA JE OGROMNA!

Praktična žena
POSTELJINU STE CIJELO VRIJEME PRALI POGREŠNO, ovo je pravi način: URADITE 1 STVAR I RAZLIKA JE OGROMNA!
.

Najbolji saveznici u pranju posteljine bi vam trebali biti soda bikarbona i ocat. Oni su odlični za dugotrajnu svježinu i detaljno čišćenje posteljine koju biste trebali prati svakih tjedan do dva.

Želite bolje spavati?

Trik bi mogao biti u tome kako perete plahte. Naime, zapravo postoji vodič za ispravan način pranja posteljine kako biste se riješili svih klica i alergena. Primjerice, vodič koji objavljen u časopisu Reviewed kaže da nikada ne smijete ostavljati posteljinu dulje od tjedan ili dva bez pranja.

To je zato što se tijekom spavanja mogu nakupiti mrtve stanice kože, grinje, tjelesna ulja i bakterije. Srećom, svoju posteljinu možete vrlo lako oprati kako biste je ponovno učinili svježom – a to čak može poboljšati i vaš san.

Nekoliko važnih koraka

Ako slijedite korake za pranje posteljine u nastavku, posteljina će vam ostati ugodna i čista, te uistinu izgledati privlačno:

Prvo pročitajte etiketu na kojoj pišu upute za pranje kako biste pranje mogli prilagoditi određenoj tkanini.

Tada biste trebali prethodno obraditi mrlje prije pranja, a za mrlje od krvi treba koristiti hladnu vodu.

Odaberite pravi ciklus i temperaturu pranja na temelju etikete, te ga podesite prema tome koliko je posteljina prljava. Na primjer, korištenje teškog ciklusa s vrućom vodom izvrsno je za uklanjanje tjelesnih ulja s posteljine.

Ne preopterećujte perilicu jer se plahte moraju moći kretati oko bubnja da bi se očistile.

Nemojte koristiti listiće za sušenje jer oni tkanine čine manje upijajućim.

Loptice za sušenje su odlične jer mogu spriječiti gužvanje vaše posteljine.

Povremeno objesite plahte na štrik za sušenje vani ako možete jer sunčeva svjetlost pomaže u dezinfekciji i može ostaviti svjež miris ako u blizini nema onečišćujućih tvari.

Glačajte plahte kako biste ubili preostale klice i grinje koje su ušle tijekom pranja.

Može pomoći i ocat jer omekšava i posvjetljuje plahte. Također, Aussiejev guruza čišćenje podijelio je svoj trik na TikToku gdje je pokazao kako se čisti madrac pomoću sode bikarbone.

Još jedan savjet oko pranja

Nadalje, korisnica TikToka, Mama Mila, pak predlaže pranje posteljine s tekućim deterdžentom, pola šalice sode bikarbone i pola šalice bijelog octa umjesto uobičajenog omekšivača. Soda bikarbona ne samo da je prirodno sredstvo za posvjetljivanje i uklanjanje mirisa, već uz nju možete koristiti manje tekućine za pranje veša pri svakom pranju.

Ocat, s druge strane, omekšava i posvjetljuje posteljinu ne ostavljajući nikakve tragove, tvrdi Mama Mila. Iako njezin trik posebno dobro djeluje na bijeloj posteljini, ona također kaže da soda bikarbona dobro djeluje i s drugim, svijetlim bojama te je potvrdila da miris octa potpuno nestaje u pranju, prenose 24sata.

Ne propustite