UVIJEK SE POJAVI U NAJGOREM TRENUTKU, IZGLEDA JEZIVO, A LIJEČI SE DUGO: 5 najboljih prirodnih lijekova za hepres

Porodica i zdravlje
UVIJEK SE POJAVI U NAJGOREM TRENUTKU, IZGLEDA JEZIVO, A LIJEČI SE DUGO: 5 najboljih prirodnih lijekova za hepres
.

Jednom kada se osoba zarazi virusom "herpes labialis", virus je konstanto prisutan u organizmu a groznica na usni izbija čim dođe do pada imuniteta, obično kod prehlada i gripa, kod pretjeranog stresa, pojačanog izlaganja suncu, za vreme menstruacije ili usljed poremećaja hormona.

Osim što prilično strašno izgleda, herpes ume da bude i vrlo bolan, posebno što se nalazi na nezgodnom mjestu, usnama koje se pomjeraju kada pričamo, jedemo, pijemo...

Kada osjetite da će vam izbiti groznica na usnama, najprije stavite led na to mjesto čime ćete blokirati virus. Otpočnite sa antivirusnim lijekovima (propolis, beli luk, tinktura matičnjaka) i podižite imunitet (ehinacea, propolis, cink...). Neki lekari savetuju vitamine B kompleksa u mega dozama do 10 tableta dnevno.

Evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati muke kad herpes izbije...

1. Slatki koren i cinkova pasta

Od biljnih preparata veoma efikasni su gel sa slatkim korenom, tinktura matičnjaka i cink. Slatki korijen ispoljava antivirusno dejstvo pa postoje i gotovi preparati na njegovoj bazi. Pijte kapi priopolisa a delove koji su inficirani premažite sa uljnim rastvorom propolisa. Često je uspješnog djelovanja i cinkova pasta jer isušuje vlažne mehuriće.

2. Krema za herpes na usni

Osušen matičnjak stavite u manju šerpicu i prelijte maslinovim ili bademovim uljem. Zagrijavajte 10 minuta bez ključanja. Procijedite pa dodajte manji komad pčelinjeg voska. Neka se ohladi. Mažite osetljivo mesto čim osetite nelagodu u vidu peckanja, mada je melem delotvoran i kad su se mjehurići već pojavili.

3. Bijeli luk i med

Napravite sami kremu koja će vrijeme izlečenja herpesa na usni duplo skratiti: narendajte sitno 3 čena bijelog luka i dodajte 100 g meda bilo koje vrste. Ovom smesom mažite inficirane dijelove usana svaka dva sata tri dana od pojavljivanja herpesa. Oni koji često imaju problem sa herpesom, kažu da im ova smjesa pomaže više od medicinskih krema.

4. Čaj od heljde i nane

Jednu kafenu kašičicu heljdinog brašna prelijte sa 2 šoljice proključale vode. Ostavite da malo proključa a kada se prohladi mažite inficirane dijelove 2 do 3 puta dnevno. Takođe veoma uspješna je i terapija nanom. Jednu kašičicu prelijte šoljom vode i kuvajte 15 minuta poklopljeno. Skinite sa vatre i poslije 30 minuta procijedite i mažite na oboljela mjesta. Djelotvorno je istovremeno i piti isti čaj.

5. Aloja noću, soda bikarbona danju

Rasjecite uzduž krupnije listove aloje i uveče stavljajte na inficirane dijelove usana. Pričvrstite kao oblogu i ostavite da djeluje tokom cijele noći. Jednu kasičicu soli i 1 kasičicu sode bikarbone pomešajte i dodajte vodu dok ne dobijete smjesu gustine tečne pavlake. Mažite njom tri puta dnevno oboljelo mjesto.

(mondo.rs)

Ne propustite