Merkel i Macron zalažu se za povratak na saradnju sa SAD-om koju su imali prije Trumpa!

Svijet
Merkel i Macron zalažu se za povratak na saradnju sa SAD-om koju su imali  prije Trumpa!
.

Čelnici Njemačke i Francuske odvojeno su pozvali vlade da bliže surađuju, dajući znak nade da će kraj četverogodišnjeg mandata Donalda Trumpa u SAD-u najaviti povratak transatlantske suradnje.

Sedam dana nakon inauguracije Joea Bidena, Angela Merkel i Emmanuel Macron koristili su virtualna obraćanja Agendi Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kako bi razgovarali o vrijednosti međunarodne saradnje i založili se za koordinirano djelovanje u pitanjima od digitalnog oporezivanja do trgovine i klimatskih promjena.

"Ovo je čas multilateralizma", rekla je njemačka kancelarka Merkel. "Vidimo da u takvom egzistencijalnom slučaju pokušaj izolacije dugoročno propada - barem u odnosu na ovu pandemiju nije uspio."

Njemački čelnik, koji se redovito sukobljavao s Trumpovom doktrinom America First, rekao je da je to "važan znak" da se SAD ponovno pridružuju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i pozvao predsjednika Bidena da deblokira Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Bila je to tema koju je preuzeo francuski predsjednik Macron, koji je rekao da je multilateralizam "blokirala američka administracija koja u to nije vjerovala" pod Trumpom.

Izvor: Bloomberg

Ne propustite