Nizozemski ministar pravde poručio da će buntovnici biti krivično gonjeni

Svijet
Nizozemski ministar pravde poručio da će buntovnici biti krivično gonjeni
.

Ljudi koji su uhapšeni tokom tri noći nemira izazvanih novim policijskim satom u Nizozemskoj u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa suočit će se s brzim krivičnim postupkom, izjavio je u utorak nizozemski ministar pravde, dok se zemlja suočava s najtežim građanskim nemirima u decenijama.

Ministar Ferd Grapperhaus kazao je da će javni tužioci brzo izvesti buntovnike pred sudove i da se suočavaju s eventualnom kaznom zatvora ukoliko budu osuđeni.

- Oni se neće izvući s tim - izjavio je on novinarima u Den Haagu.

Nemiri, prvobitno izazvani oštrim lockdownom zbog koronavirusa, pojačani su pozivima na pobunu koji su kružili društvenim mrežama. Nasilje je preopteretilo policijske kapacitete i dovodilo je do povremenih razmjaštaja vojne policije.

Grapperhaus se obratio novinarima nakon treće noći nemira u gradovima i mjestima u Nizozemskoj, dok su najteži sukobi i pljačke prodavnica viđeni u lučkom gradu Rotterdamu i južnom gradu Den Boschu čuvenom po katedrali.

- Ako pljačkate ljude koji se bore za opstanak, uz pomoć vlade, da zadrže glavu iznad vode, to je popuno skandalozno - izjavio je Grapperhaus novinarima.

Naglasio je da je policijski sat od 21.00 do 4.30 neophodna mjera u borbi protiv koronavirusa, prenosi Associated Press.

Ne propustite