ZNOJITE SE DOK SJEDITE? POJAČANO ZNOJENJE MOŽE UKAZIVATI NA OZBILJAN PROBLEM: Evo šta vam se događa u organizmu

Porodica i zdravlje
ZNOJITE SE DOK SJEDITE? POJAČANO ZNOJENJE MOŽE UKAZIVATI NA OZBILJAN PROBLEM: Evo šta vam se događa u organizmu
Problem koji može biti jako neugodan je jedan od znakova upale...

Problem koji može biti jako neugodan je jedan od znakova upale...

Znojenje je za vaše tijelo jednako važno kao i hrana. Uz pomoć nekoliko miliona znojnih žlijezda (čiji rad regulira središnji živčani sustav posredstvom perifernih živaca) tijelo se znoji kako bi  reguliralo tjelesnu temperaturu, a to pak je životno važan mehanizam.

znoj

Tijelo znojenjem gubi određenu količinu energije -  hladi se. To je naročito neophodno nakon napora ili izloženosti visokim temperaturama, čak i kod vrućice izazvane bolešću. Čovjek putem pora na koži dnevno gubi od 0.5 do 0.7 litre tekućine i to ako se nalazi u rashlađenom prostoru, po vrućini naravno još mnogo više (i preko 2 i pol litre).

Da nema procesa znojenja, tjelesna bi temperatura porasla za nekoliko stupnjeva, što bi dugoročnije narušilo vitalne funkcije organizma.

Žlijezde znojnice raspoređene su po cijelom tijelu i stvaraju više ili manje znoja, a najviše ondje gdje se žlijezde nalaze u skupinama: na dlanovima, ispod pazuha, na stopalima i tjemenu.

znoj

Uvrijeđeno je mišljenje da je znojenje zdravo jer se tako iz tijela odstranjuju toksini i štetni produkti metabolizma, no ti je samo djelomice tačno. Znoj sadrži i natrijev klorid (kuhinjsku sol) i malo nataloženih tvari poput mliječne kiseline i elektrolite (natrij, kalij), a sve to je bitno za funkcioniranje našeg organizma

Ako se u prohladnoj sobi budite oznojeni, u svakom slučaju potražite savjet liječnika. Pretrage će utvrditi radi li se o nekoj infekciji, pa čak i tuberkulozi ili poremećaju izmjene tvari ili pak hiperfunkciji (pojačanom radu) žlijezda znojnica.

Često su kronične upale povezane s lagano povišenom temperaturom, a ljudi to veoma često ignoriraju. Povišenje temperature u večernjim satima primjećuje se kao znojenje i to je dugo jedini simptom postojeće bolesti.

Isto tako mnogima je dovoljno da se tek malo uzbude pa da već budu okupani znojem. Takva emocionalna znojenja događaju se ljudima s nestabilnim vegetativnim sustavom.

znojenje
KAKO SPRIJEČITI POJAČANO ZNOJENJE?

Kod znojenja najvažnije je vođenje higijene (redovito tuširanje) i redovito mijenjanje rublja (i ne samo zbog mirisa već i bakterija koje se razvijaju). Birajte odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, prirodna viskoza.

Neugodan tjelesni miris možemo spriječiti uporabom dezodoransa. A danas su trgovine prepune i antiperspiranata, preparata koji smanjuju znojenje. Prednost im je što dulje štite od neugodnih mirisa, no ometaju rad žlijezda znojnica (sužuju pore i začepljuju ih) i mogu izazvati alergijske reakcije, pa se ne preporuča svakodnevna upotreba.

Dobra metoda za neutralizaciju mirisa znoja je soda bikarbona koja vrlo dobro upija znoj i istovremeno neutralizira i nekoliko vrsta bakterija koje stvaraju neugodan miris. Soda bikarbona se nanosi na područje pazuha.

U smanjenju prekomjernog znojenja pomoći može kura čajem od kadulje (kao i tablete na bazi kadulje). Pijte mjesec dana po šoljicu čaja ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja.

vezbe-i-znojenje-tex-1

U slučaju zbilja jakog znojenja nekima pomogne i iontoforeza - vodena kupka kroz koju se pušta istosmjerna struja niske jakosti, a ako niti to ne uspije postoji i kirurško odstranjivanje žlijezda znojnica.

znoj3

Ne propustite