Ukrajinski ambasador stigao na sastanak u Tužilaštvo BiH

Bosna i Hercegovina
Ukrajinski ambasador stigao na sastanak u Tužilaštvo BiH
Ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič stigao je u Tužilaštvo BiH gdje bi se trebao sastati s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Fokus sastanka je afera "ikona" u čijem je centru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je spornu ikonu uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič stigao je u Tužilaštvo BiH gdje bi se trebao sastati s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Fokus sastanka je afera "ikona" u čijem je centru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je spornu ikonu uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu, piše N1.

Iz Tužilaštva BiH ranije su su saopćili da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao “Ikona”, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu. Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”. Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Kirilič je ranije održao sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.  Usaglasili su se da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu. Ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja. Kazao je i to kako zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te zatražio da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Ne propustite