Ne, Bill Gates ne ograničava putovanja niti može da “uvede kovid pasoše”

Svijet
Ne, Bill Gates ne ograničava putovanja niti može da “uvede kovid pasoše”
,

Nekoliko medija nedavno je prenijelo kako Microsoft, Oracle, Mayo Clinic i The Commons Project rade na stvaranju digitalnog pasoša za vakcinaciju. Navedeno je i da se takav projekat razvija u očekivanju da će vlade širom svijeta, aviokompanije, ali i druga preduzeća zahtijevati dokaz od građana/ki da su vakcinisani protiv COVID-19, kako bi mogli da putuju.

Šta su činjenice?

Sve mjere, koje su važeće pri prelascima državnih granica, ne propisuje Bill Gates, niti je moguće da pojedinac to odluči.

Kako je EuroNews izvijestio 19.1.2021. godine, Evropska komisija razmatra uvođenje programa certifikata o vakcinaciji u Schengen prostoru, a Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, ovakav je plan nazvala “medicinskom potrebom”. 

Detaljan plan o tome kako bi takav dokument izgledao, te na koga bi se sve odnosio, tek treba da bude razrađen, a debata o ovom pitanju se nastavila 21.1.2021. Prema izvještajima sa tog sastanka, dogovoreno je da EU neće uvoditi “kovid pasoše”, iz nekoliko razloga: od toga da to nije putna isprava nego medicinski dokument, do toga da je dosta nepoznanica, trenutno, kao što je da li vakcinisana lica mogu i dalje da šire virus. 

(...) EU neće uvoditi takozvane "kovid pasoše" kao uslov za putovanja ili ulazak na teriotoriju Unije - to su zaključili lideri vlada i država EU na sastanku evropskog veća koji se završen kasno sinoć.Nakon četvoročasovne rasprave, između ostalog zaključeno je da je sertifikat o vakcini medincinski, a ne putni dokument i da ne može biti uslov uza putovanja iz više razoga: prvi je što je i dalje nepoznato da li vakcinisani ljudi mogu dalje da šire virus, druga nepoznanica je koliko ta zaštita traje i možda i ključni – kako diskriminisati osobe koje ne mogu da prime vakcinu iz raznih razloga ili im nije dostupna.(...)

Neke zemlje već pripremaju sopstvene akcione planove, kao što je, naprimjer, Kipar, čije vlasti planiraju izmijeniti ograničenja vezana za putovanje, pa bi tako licima koja posjeduju dokaz o vakcinaciji bio dopušten ulaz u zemlju bez negativnog PCR testa. Za one koji takvu potvrdu nemaju na snazi bi ostala regulativa po kojoj su dužni predočiti negativan PCR test. iz ovog akcionog plana je jasno da se ne misli na pasoš kao putnu ispravu, nego na medicinsku potvrdu o obavljenoj vakcinaciji.

Dakle, činjenica je da nekoliko organizacija radi na dizajnu digitalne potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19, popularno nazvane “COVID pasoš”. O njoj se tek pregovara, ali ne u svjetlu ograničenja putovanja, nego upravo suprotno - kao o načinu da se brojna druga ograničenja izazvana pandemijom uklone, te bi na primjer, lica koja su primila vakcinu, sa potvrdom o tome mogla da uđu u neku zemlju bez negativnog PCR testa.

(Raskrinkavanje)
 

Ne propustite