KINESKI PRODOR NA JUGOISTOK: Nakon pandemije, Indokina (p)ostaje politički i gospodarski prokinesko područje

Svijet
KINESKI PRODOR NA JUGOISTOK: Nakon pandemije, Indokina (p)ostaje politički i gospodarski prokinesko područje
Utjecaj Kine na Jugoistočnu Aziju nije ništa novo. Stoljećima su velika kineska carstva širila svoj utjecaj na prostor koji danas čine Vijetnam, Mijanmar, Laos, Kambodža, Tajland, ali i dalje, prema muslimanskim zemljama Malezije i Indonezije. Komunistička Kina je tijekom 20. stoljeća imala izniman utjecaj u Mjanmaru, Laosu, Kambodži i Vijetnamu, te je zadržala u svim tim zemljama ulogu primarnog političkog, gospodarskog i kulturnog partnera. U velikim promjenama svjetske paradigme i uvođenju multipolarnosti u svijetu, ovo područje je gotovo 'prirodno' kinesko polje utjecaja. Posebno se to vidi u procesima outsourcea kineskih visokotehnoloških kompanija i start-up projekata zelene ekonomije iz Kine u ove zemlje.

Utjecaj Kine na Jugoistočnu Aziju nije ništa novo. Stoljećima su velika kineska carstva širila svoj utjecaj na prostor koji danas čine Vijetnam, Mijanmar, Laos, Kambodža, Tajland, ali i dalje, prema muslimanskim zemljama Malezije i Indonezije. Komunistička Kina je tijekom 20. stoljeća imala izniman utjecaj u Mjanmaru, Laosu, Kambodži i Vijetnamu, te je zadržala u svim tim zemljama ulogu primarnog političkog, gospodarskog i kulturnog partnera. U velikim promjenama svjetske paradigme i uvođenju multipolarnosti u svijetu, ovo područje je gotovo 'prirodno' kinesko polje utjecaja. Posebno se to vidi u procesima outsourcea kineskih visokotehnoloških kompanija i start-up projekata zelene ekonomije iz Kine u ove zemlje.

Tijekom pandemije Covid-19, Kina je bila jedina sila koja je neprestano bila prisutna u indokineskim državama, a kruna te suradnje je ostvarena nedavnim posjetama kineske diplomacije. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi započeo je turneju po jugoistočnoj Aziji s četiri zemlje, odvevši ga u Mijanmar, Indoneziju, Brunej i Filipine. Za mnoge zemlje u regiji glavni kineski diplomat bio je prvi strani dužnosnik na visokoj razini kojeg su primili početkom ove godine. Prije toga, Peking je ispalio uvodnu salvu onoga što nagovještava da će biti vrlo prometna godina za kinesku diplomaciju otpremanjem Wanga na petodržavnu afričku turneju. Promoviranje svojih cjepiva, ponovno pokretanje zaustavljenih infrastrukturnih projekata i produbljivanje veza sa susjedima visoko su na dnevnom redu Kine, pogotovo jer će se napetosti sa Sjedinjenim Državama vjerojatno unijeti u administraciju novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Jugoistočna Azija kritična je karika u inicijativi Pojas i put, gdje kineska trgovina, ulaganja i utjecaj rastu. Prije nego što je 2020. završila, Peking je uspio ostvariti investicijski sporazum s Europom, još jedan veliki diplomatski udar američkim interesima u međunarodnim ekonomskim odnosima. To bi moglo pružiti malo predaha američko-kineskom trgovinskom i tehnološkom ratu i ublažiti udarac mogućeg ekonomskog razdvajanja od Sjedinjenih Država. Peking je također morao osjetiti duboku političku podjelu u Sjedinjenim Državama, što može ograničiti vanjsku politiku suparnika i umanjiti njegovu ulogu u sve neizvjesnijem svijetu. S pandemijom Covid-19 koja je uglavnom pod nadzorom kod kuće i čije je gospodarstvo na putu oporavka, Kina kreće u ofenzivu.

U Mjanmaru je Wang Yi bio prvi strani uglednik kojeg je glavni grad Naypyitaw dočekao od izbora u studenom. Peking je čestitao Nacionalnoj ligi za demokraciju (NLD) Aung San Suu Kyi, koja je premoćno pobijedila. Kontinuirana politička i diplomatska potpora Kine presudna je jer Mjanmar i dalje pokušava umanjiti optužbe za genocid nad svojom muslimanskom manjinom (Rohingya). Osim što nudi svoja cjepiva, Peking je željan provesti projekte u okviru Kinesko-mjanmarskog ekonomskog koridora, uključujući stratešku luku Kyaukpyu i posebnu ekonomsku zonu u zapadnoj državi Rakhine okrenute prema Indijskom oceanu. No, ovo putovanje je u sjeni izgradnje velikog zida na granici između Kine i Mjanmara. Iako Covid-19 i krijumčarenje droge ne mogu biti isključeni kao motivi za izgradnju zida, lokalni izvori duž granice kažu kako nisu upoznati ni s jednim slučajem posljednjih godina neistomišljenika koji su pokušali pobjeći u Mjanmar iz Kine. Puno je vjerojatnije da Kina želi kontrolirati mogući tijek 'protudržavnih aktivnosti' - kako se obično naziva svaki izazov vladajuće Komunističke partije. Iako većinu granice između Kine i Mjanmara u državi Shan kontroliraju etničke oružane organizacije poput Državne vojske Ujedinjenih Wa (UWSA), Vojske Nacionalnog demokratskog saveza (NDAA) i lokalnih snaga u etnički kineskom okrugu Kokang, koje sve imaju bliske odnose s kineskim sigurnosnim agencijama, druga je priča u državi Kachin na sjeveru. Popularna privatna, ali još uvijek snažno nacionalistička, kineska web stranica Toutiao objavila je 27. studenoga dugačak nepotpisan članak s naslovom "Govoreći engleski i vjerujući u Krista, je li država Kachin u sjevernom Mjanmaru proamerička?" što može dovoljno reći o ubačenim američkim elementima.

U Indoneziji se posjet Wanga poklopio s uvođenjem cjepiva Sinovac, pri čemu je predsjednik Joko Widodo prvi uzeo cjepivo na nacionalnoj televiziji. S najvećim brojem slučajeva u jugoistočnoj Aziji, program masovnih cijepljenja u Indoneziji mogao bi zaustaviti širenje Covid-19 i postaviti pozornicu za oporavak najvećeg gospodarstva u regiji. Kina se obvezala na suradnju u kupnji i proizvodnji cjepiva. Također je obećala ulaganja u turizam, financije i digitalno gospodarstvo zemlje, kao i veći pristup tržištu za indonezijski poljoprivredni izvoz. Peking želi ubrzati završetak zajedničkih infrastrukturnih projekata poput brze željeznice Jakarta-Bandung. Dvije strane pronalaze sinergije u svojim vizijama povezivanja - indonezijskom Global Maritime Fulcrumu i kineskoj inicijativi Pojas i put.

Na Filipinima je Wang uzvratio posjet ministra vanjskih poslova Teodora Locsina Tengchongu, u kineskoj pokrajini Yunnan, prošlog listopada. Iako su se bilateralni odnosi poboljšali posljednjih godina, zabrinutost zbog kontinuiteta politike s izborima zakazanima za Filipine sljedeće godine predstavljaju ozbiljan izazov. Očekuje se da će Kina ubrzati završetak tekućih infrastrukturnih projekata kako bi naglasila prijateljske veze i popravila svoj imidž pouzdanog razvojnog partnera. Pandemija je utjecala na vremenske rokove mnogih projekata, iako bi dva mosta koji će se protezati preko rijeke Pasig u metrou Manila ove godine mogla biti uspostavljena na mreži. Na internetskom forumu o ekonomskim odnosima Filipina i Kine početkom ovog tjedna, podtajnik financija Mark Joven primijetio je rast kineske službene razvojne pomoći zemlji od 2016. godine. Niskokamatni zajmovi za željeznice, navodnjavanje, kontrolu poplava i brana i potpore za mostove, poljoprivredno tehnološki centar, među projektima su koji se financiraju iz kineske pomoći. Zdravstvena suradnja također će biti visoko na dnevnom redu. Unatoč kontroverzama oko korištenja krijumčarenih i neodobrenih cjepiva Sinopharm, Manila je spremna dio svojih potreba za cjepivom nabavljati iz Kine. Također se obrađuje potpora za mogućim mjerama odgovora na pandemiju. Manila će, također, vjerojatno nastojati privući veći broj kineskih investicija s povećanim mogućnostima za svoje voćare i izvoznike. U 2017. godini filipinska vlada pokrenula je infrastrukturni program "Gradimo, gradimo, gradimo", koji je namjeravao u srednjem roku potrošiti 8 do 9 bilijuna pezosa (otprilike 160 do 180 milijardi američkih dolara), kako bi se poboljšala prometna infrastruktura zemlje. Vlada također namjerava izgraditi četiri energetska postrojenja koja će osigurati stabilnu opskrbu električnom energijom po nižim cijenama; deset projekata vodnih resursa, kao i sustave navodnjavanja koji će povećati poljoprivrednu proizvodnju; pet objekata za zaštitu od poplave koji će pomoći u zaštiti ranjivih zajednica, kao i povećati njihovu otpornost na utjecaj klimatskih promjena; i tri programa obnove koji će pružiti održiva rješenja koja najbolje odgovaraju potrebama gradskog stanovništva. Ako uspije, Duterte bi mogao jednom zauvijek ugasiti reputaciju zemlje jugoistočne Azije kao "bolesnika Azije" - i započeti neviđenu eru inkluzivnog gospodarskog razvoja. No, na njegovom putu postoji jedna glavna prepreka - raširena korupcija.

Wangov posjet jugoistočnoj Aziji početkom godine mogao bi postaviti tempo kineske susjedske diplomacije prema regiji. Iako ovo možda neće umanjiti zabrinutost zbog problema oko Južnokineskog mora i zabrinutost zbog rastuće izloženosti kineskim tržištima i investicijama, doseg Pekinga u zdravstvu i gospodarska obećanja nesumnjivo će pozdraviti regionalne zemlje koje će pokrenuti svoj oporavak od pada koji je donijela pandemija.

Ne propustite