Mateo Sušić za Novi.ba: Bilo je kontakata s FK Sarajevo, a ne smatram sebe bitnim igračem bez kojeg reprezentacija ne može

Fudbal
Mateo Sušić za Novi.ba: Bilo je kontakata s FK Sarajevo, a ne smatram sebe bitnim igračem bez kojeg reprezentacija ne može
.

Povremeni bh. reprezentativac Mateo Sušić igra odlično ove sezone u dresu rumunskog Cluja. Uprkos tome, nije imao povjerenje bivšeg selektora Dušana Bajevića, iako je Princ s Neretve u  bh. tim zvao brojne, rekli bismo poprilično kvalitetom upitne, igrače.

O ovome, ali i drugim temama razgovarali smo danas s bivšim članom Brotnja, Zrinjskog, Istre, Energie Cottbusa i moldavskog Sheriffa.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Proteklu godinu obilježila je pandemija koronavirusa, ali Vi ste imali razloga za zadovoljstvo. Igrali ste u Evropskoj ligi s Clujem, te ste još jednom dokazali neospornu klasu. Kako ocjenjujete prošlu godinu?

Sušić: Poslije jako teškog početka godine, prvo s lomom ruke na pripremama i operacijom iste pa sa situacije s koronom i još jednom frakturom iste ruke u junu, uspjeli smo odbraniti titulu te ponovno drugu godinu zaredom ući u grupe Europa lige. Istina, ostaje samo žal što nismo i drugu godinu zaredom uspjeli proći skupinu gdje smo ispali u doslovno zadnjoj minuti i tim nepostojećim penalom protiv Young Boysa. Uprkos svemu, moramo biti zadovoljni uspjesima kako klub tako i ja s obzirom na ozljede i situaciju koja je bila dosta teška prouzrokovana koronom. Uspio sam odigrati dosta utakmica na viskom nivou, jednu utakmicu sam bio i u ekipi kola Europa liga tako da moram biti jako zadovoljan prošlom godinom.

Koliko može Vaš tim ove godine i koji su Vam ciljevi? FCSB i Craovia će izgleda biti jedini Vam kandidati za naslov?

Sušić: Ove godine kako i prošlih godina glavni cilj je prvo odbraniti titulu prvaka, a time se otvaraju onda i mogućnosti ponovnog igranja u Ligi prvaka i Europa ligi, a sa obzirom na nova pravila kako doći do tih natjecanja prvo moramo osvojiti naslov prvaka. Kao i prošlih godina glavni kandidati su nam Criaova i FCSB, ali bih tu dodao i ekipu Sepsija koja igra jako dobro ove sezone.

mateosusic

Već sutra očekuje Vas duel s Hermanntadtom, koji je pri dnu tabele. Šta možemo očekivati od tog duela?

Sušić: Iduće kolo nas očekuje ta utakmica u gostima protiv Hermanstadta, a idemo na tri boda kao i u svakoj utakmici. Svaki drugi rezultat nam umanjuje mogućnosti postizanja zacrtanog cilja, a to je ponavljam osvajanje titule.

Kakva je trenutno situacija s pandemijom koronavirusa u Rumuniji?

Sušić: Stanje u Rumunjskoj što se tice korone je dosta teško,ima dosta zaraženih i maske su obaveze gdje god se krećete, bilo to vani, u parku ili u trgovinama. Takođe, restorani ne rade, nastava se obavlja online putem tako da zadnjih već četiri mjeseca je tako i nije baš ugodno za normalan život.

Ugovor Vam ističe krajem juna naredne godine. Jesu li u toku pregovori s klubom o produženju ili imate neke druge ponude?

Sušić: Da, moj ugovor završava 31. juna 2022. godine. Još nije bilo razgovora o produženju, ali bit će vjerovatno na ljeto. Ponuda uvijek nekih ima, ali sa obzirom na stanje nitko nije spreman da plati transfer kakav bi zadovoljio klub tako i mene osobno. Iskreno, nemam nekih želja za odlasakom pošto ovdje se osjećam dobro, cijene me i dosta dobro igram.

mateo-susic

Nezvanično Vas se dovodilo u vezu s prelaskom u FK Sarajevo. Možete li nam reći je li bilo kontakata s bh. prvakom i je li uopšte realno da se uskoro vratite u Premijer ligu BiH?

Sušić: Istina, bilo je kontakta sa sportskim direktorom Emirom Hadžićem, koji je bio moj cimer iz vremena dok smo igrali u Istri. Dobro se znamo, ali nije bilo nikakvih zvaničnih ponuda nego čisto informativni razgovor o stanju sa mnom, ugovorom... Najiskrenije, ne vidim se barem jos četiri do pet godina u BiH, ali nikad to sa sigurnošću se ne može znati. Volio bih da se što duže zadržim u inozemstvu, pa ćemo vidjeti.

Kako komentarišete činjenicu da Vas u posljednje vrijeme nema u bh. selekciji iako mnogi smatraju da zaslužujete mjesto?

Sušić: Ne volim da komentiram svoje nepozivanje u reprezentaciju jer po nekima zaslužujem priliku, a po drugima ne. Ne smatram sebe kao nekog toliko bitna igrača da bi reprezetacija radi mog pozivanja bila puno bolja i imala bolje rezultate, takve stvari najbolje ostaviti selektorima da oni odluče koga će pozvati, jer oni i na kraju odgovaraju za rezultate kakvi god oni da bili.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite