Pristalice Alekseja Navaljnog najavili masovni izlazak na ulice, policija najavljeni skup već proglasila ilegalnim

Svijet
Pristalice Alekseja Navaljnog najavili masovni izlazak na ulice, policija najavljeni skup već proglasila ilegalnim
.

Pristaše ruskog opozicijskog aktera Alekseja Navaljnog danas se spremaju masovno izaći na ulice diljem zemlje tražeći njegovo puštanje iz pritvora. Kaotične scene mogu se očekivati pošto je policija najavljeni prosvjed već proglasila ilegalnim.

screenshot-15

Bit će ovo prvi prosvjed njegovih pristaša otkako se Navaljni vratio iz Njemačke u Rusiju te je po dolasku promptno priveden. Podsjetimo, Navaljni je direktno optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naručio njegovo ubojstvo trovanjem bojnim otrovom Novičok.

Iako nije tajna da je veći broj ruskih opozicijskih aktera, kao i novinara, tijekom godina preminuo pod misterioznim okolnostima, činjenica jest da je Navaljni nakon pada u komu prebačen iz Rusije na liječenje u Njemačku gdje se u konačnici oporavio. Ukoliko je Kremlj zaista naručio njegovo ubojstvo pomalo je čudno da su zatim dozvolili njegov transfer u Njemačku, no Navaljni je uvjeren da je njegovo ubojstvo naručeno od samog vrha ruske vlasti.

Koliko pristaša će Navaljni uspjeti izvesti na ulicu saznat će se tijekom današnjeg dana, no pristaša mu svakako ne nedostaje na Zapadu gdje su brojni lideri već poručili kako traže njegovo oslobađanje. Promjena vlasti u SAD-u također bi mogla utjecati na razvoj ove situacije.

Izvor:Advance.hr

Ne propustite