Šta je sjevernokorejski Kim Jong Un rekao o predsjedniku Joeu Bidenu

Svijet
Šta je sjevernokorejski Kim Jong Un rekao o predsjedniku Joeu Bidenu
.

Lider sjeverne Koreje Kim Jong Un jedan je od rijetkis svjetskih lidera koji nije čestitao Joe Bidenu na novoj poziciji, predsjednika Amerike, međutim Jong je dao nekoliko komentara te podijelio svoje mišljenje s javnosti.

Nekoliko sedmica prije Bidenove inauguracije, Kim je govorio na sastanku Kongresa radničke stranke u Pjongčangu i nazvao SAD "najvećim neprijateljem svoje zemlje", izvijestila je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), javlja Reuters.

"Naše vanjskopolitičke aktivnosti trebale bi biti usmjerene i preusmjerene na potčinjavanje SAD-a, našeg najvećeg neprijatelja i glavne prepreke našem inovativnom razvoju", rekao je Kim tokom sastanka, kako prenosi Reuters. "Bez obzira na to ko je na vlasti u SAD-u, prava priroda SAD-a i njegovih temeljnih politika prema Sjevernoj Koreji nikada se ne mijenja."

Uz to, KCNA je izvijestila da je Kim rekao da je "ključ uspostavljanja novih odnosa između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država da li Sjedinjene Države povuku svoju neprijateljsku politiku iz Sjeverne Koreje", dodajući pritom da je "stvarnost da možemo postići mir i prosperitet na Korejskom poluotoku kada neprestano gradimo svoju nacionalnu odbranu i suzbijamo američke vojne prijetnje. "

Ne propustite