Stigli novi podaci: Britanski soj korone mogao bi biti još smrtonosniji

Aktuelno
Stigli novi podaci: Britanski soj korone mogao bi biti još smrtonosniji
.

Novi soj covida koji je otkriven u Britaniji mogao bi biti smrtonosniji od ostalih sojeva, rekao je britanski premijer Boris Johnson na press-konferenciji.

"Pored toga što se brže širi, postoje dokazi da je novi soj povezan s višim stupnjem smrtnosti", rekao je Johnson na konferenciji.

"Cjepiva koja trenutno koristimo su učinkovita i protiv novih varijanti", rekao je Johnson i naglasio da je upravo novi soj razlog zbog kojeg je britansko zdravstvo pod snažnim opterećenjem.

Glavni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance dodatno je pojasnio Johnsonovu izjavu.

Rekao je da nema razlike u smrtnosti među pacijentima koji su zaraženi različitim sojevima. "Međutim, kada se gledaju podaci o svima koji su pozitivni, postoje dokazi da je povećan rizik kod onih koji su zaraženi novom varijantom virusa", kazao je Vallance.

"Potrebna dodatna istraživanja"

Dodao je da dokazi još uvijek nisu snažni i da svi podaci još nisu potpuno potvrđeni.

"Dodatno smo zabrinuti da bi mutirani virusi mogli biti otporniji na cjepiva", rekao je i kazao da je potrebno "više kliničkog istraživanja" novih sojeva.

Od tisuću 60-godišnjaka koji su zaraženi starom varijantom očekuje se da će ih preminuti deset. Ali kod nove varijante taj broj se penje na 13.

Razlika je vidljiva kad se gleda uzorak u kojem su svi koji su zaraženi koronavirusom, dok se povećanje smrtnosti ne vidi ako se analizira samo hospitalizirane slučajeve.  

"Sličan rast smrtnosti će biti vidljiv i u drugim dobnim skupinama", kazao je Vallance.

"U petak je broj potvrđenih slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji bio 40.261, što ukupni broj zaraženih od početka pandemije podiže na 3.583.907", rekao je glavni britanski epidemiolog Chris Whitty.

Velika Britanija ostaje u tvrdom lockdownu, a vlada poziva građane da se drže svih mjera.

Britanski soj pronađen u 50 zemalja

Ranije studije su pokazale da se britanska varijanta virusa širi 30 do 70 posto brže od ostalih, a moguće je i da je oko 30 posto smrtonosnija.

Britanska varijanta virusa je postala najraširenija varijanta u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a proširila se na više od 50 zemalja. 

Pfizerovo i Oxfordovo cjepivo je učinkovito protiv britanskog soja, ali postoji određeni stupanj zabrinutosti zbog mutiranih sojeva iz Južne Afrike i Brazila.

"Oni nas više brinu nego britanski soj i moramo ih pažljivo proučiti", kazao je Patrick Vallance.

(Index.hr)

Ne propustite