Izetbegović: Migranti nisu bošnjačko pitanje, ne može se samo Cikotić baviti tim problemom

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Migranti nisu bošnjačko pitanje, ne može se samo Cikotić baviti tim problemom
Izetbegović je kazao da je inače poznato da kritike trpe oni koji najviše rade, poput Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka Predsjedništva ove stranke govorio i o migrantskoj krizi u BiH navodeći da to nije samo pitanje Bošnjaka i da se tim problemom ne može baviti samo jedan ministar.
Izetbegović je kazao da je inače poznato da kritike trpe oni koji najviše rade, poput Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH.

"Ono koji kritikuju i predbacuju dobro prođu. Kada je trebalo imenovati ministra sigurnosti nakon odlaska Fahrudina Radončića, ja sam imao cjelokupnu situaciju u vidu. Dakle, Cikotić je i vojnik i general i profesor, jedan jako uporan čovjek. Znao sam da jednan takav profil ličnosti treba imati na toj poziciji gdje on nema ingerencije, a ima ogroman pritisak i odgovornost", kazao je Izetbegović.

Dodao je da se Cikotić odgovorno odnosi prema situaciji s migrantima.

"On je tri puta u prethodnih 10 dana bio u Krajini u kampu Lipa, njemu nije teško sve te kritike podnijeti jer se svi izmiču i govore kako treba brinuti i biti human prema migrantima i onda kada se to desi u njihovom dvorištu, onda to odbijaju te se pomalo i iživljavaju u odnosu na tu krizu", istakao je.

Izetbegović smatra da Predsjedništvo BiH nije donijelo potrebne odluke da se smanji ulazak migranata u našu državu.

"To je spriječio Milorad Dodik. U Vijeću ministara BiH ne možemo sve tretirati na isti način te reći da je kompletna ta institucija odgovorna za ovakav odnos prema migrantskoj krizi. Taj trud koji ulaže Cikotić je neuporedivo veći nego ono što bi ostali trebali uraditi, a ne rade", naglasio je.

Bez efektivne kontrole i oružanih snaga na granici BiH, Izetbegović je stava da će jako teško biti odrediti kvote, odnosno, dozvoljeni broj migranata koji mogu ući na naše područje.

"To će biti teško odrediti jer nećemo mi određivati kvote već će to uraditi taj pritisak na granicama. Mislim da će ih s proljećem biti mnogo više jer ih ova hladnoća u nekoj mjeri zaustavlja. Da li to migranti postaju muslimansko pitanje ako oni nisu dobrodošli u RS-u i mjestima sa hrvatskim stanovništvom? To je jedna rasistička anomalija jer ti ljudi prođu kroz Srbiju pa ih niko ne odvodi u Sandžak gdje su muslimani. Onda je to zaista teško rješavati ako je to samo bošnjačko pitanje i to treba raditi samo jedan ministar. Mislim da su takvi bili i pokušaji EU, ali smo se tome oduprli i sada će doći do distribucije i u dijelovima gdje žive i Srbi i Hrvati", poručio je Izetbegović.

 

 

(Klix)

Ne propustite