Novalić: Turski investitori grade dvije firme u BiH

Bosna i Hercegovina
Novalić: Turski investitori grade dvije firme u BiH
Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizovao u poslovnoj zoni grada. Prema riječima načelnika projekat je vrijedan 70 miliona maraka, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije.

Premijera FBiH Fadil Novalić je prilikom zadnjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije. Novalić kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

"Meni je jako drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao interesantnu za investiranje. Mi smo sa tom kompanijom obavili više sastanaka i ovih dana su održani tehnički sastanci. Dogovaramo se o lokacijama dvije fabrike. Nastojati ćemo da pomognemo investitorima da prođu kroz svu proceduru izdavanja raznih dozvola", naglašava premijer Novalić.

Kaže da bi ove dvije fabrike na samom početku njihovog rada zaposlile nešto više od 200 radnika, a naravno rastom kompanije i ovaj broj radnika bi se povećavao.

"U narednim mjesecima ćemo imati posjete investitora nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove sa kompanijom Ateşçi", najavio je Novalić.

Predstavnici firme “Ateşçi”, koja je jedna od vodećih kompanija koje se bave proizvodnjom mašina za namjensku industriju u svijetu i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su u četvrtak i Opštinu Konjic, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem i predstavnicima Privrednog društva Igman Konjic.

Cilj posjete bio je uspostavljanje saradnje sa Opštinom Konjic i privrednim preduzećima iz Konjica.

Ne propustite