ŠKOLU MIROSLAVA ALEKSIĆA NE MOGU DA ZATVORE: Milenin i Ivin advokat objasnio SVE o slučaju koji je potresao javnost

Aktuelno
ŠKOLU MIROSLAVA ALEKSIĆA NE MOGU DA ZATVORE: Milenin i Ivin advokat objasnio SVE o slučaju koji je potresao javnost
Prvo se osvrnuo na zahtjev branioca Aleksića da se izuzme tužilac.

Advokat djevojaka koje su optužile Miroslava Miku Aleksića za si*ovanje i se*sualno napastvovanje, objasnio je podrobnije šta se dešava u ovom slučaju.

Advokat Denis Bećirić, koji zastupa djevojke koje su prijavile profesora glume Miroslava Miku Antića za silovanje i se*sualno napastvovanje, gostovao je u emisiji RTS-a, gde je podrobnije objasnio određene sudske procese.

Prvo se osvrnuo na zahtjev branioca Aleksića da se izuzme tužilac.

"Zahtjev je jedna procesna mogućnost branioca koju je on iskoristio danas. O zahtjevu se već odlučilo, proces je nastavljen i ja dalje o tome ne bih mogao da govorim zbog zabrane koju je donio tužilac da se iznose informacije u vezi sa ovim slučajem", istakao je on na početku, pa objasnio zbog čega je saslušanje glumica Milene Raduloviće i Ive Ilinčić trajalo čak 4, 5 sati i zašto je to važno.

408883-uhrgholdfv-f

"To je uobičajeno i očekivano, u ovakvim situacijama posebno. Generalno kada imate kao svjedoka oštećenog koji je žrtva nasilja, ovde konkrentno žrtva se*sualno nasilja, u takvoj situacijij je potpuno prirodno da se takva osoba i takav svjedok osjeća u najmanju ruku neprijatno kada mora pred nepoznatim ljudima da iznosi svoje intimne neke stvari i da priča o onome što bi najradije želio da zaboravi", rekao je on i dodao:

"Tako da je potrebno strpljenje i saslušati sve što takva osoba treba da kaže, to je za takvu osobu vrlo traumatično i takva saslušanja se značajno razlikuju od saslušanja nekog svjedoka koji je, na primjer, očevidac saobraćajne nesreće i koju možete da prekinete u svakom trenutku. Baš mislim da treba dozvoliti da to traje onoliko koliko je svjedoku potrebno da kaže sve što želi da kaže. Morate da procjenite situaciju. Svjedoci će vrlo vjerovatno biti jedini dokazi i bitno je da od njih dobijete maksimalno."

Priča se o tome da bi djevojke mogle da dobiju status "posebno osjetljivog svjedoka", pa je Bećirić objasnio šta taj status podrazumijeva i na koga se odnosi.

"To je pravni institut koji kod nas postoji desetak godina. U ovom konrektnom slučaju vrlo vjerovatno ćemo tražiti takav status, makar za jednu od oštećenih koja je maloljetna i vjerujem da će tužilaštvo usvojiti to. To znači da se osoba koja vodi ovaj postupak na poseban način ophodi prema svjedoku. Sva pitanja koja inače idu kada se postavljaju preko organa, u ovom slučaju zamjenila tužioca, on procjenjuje kako će i na koji način to pitanje postaviti i da li će ga dozvoliti ili ne. Svjedok koji ima ovaj status ima pravo da u postupku koristi usluge psihologa da prevaziđe to što je muči. Takođe,ukoliko se ne osjeća dovoljno lagodno, može pred svima koji učestvuju u postupku da iznese ono što želi da kaže i ima mogućnost da to uradi iz neke druge prostorije, pa makar i iz svog stana ako to želi", objasnio je on.

Upitan da li postoji mogućnost da se svjedoci i okrivljeni nađu "lice u lice", rekao je:

"Ukoliko se razlikuju drastično iskazi svjedoka i okrivljenog i ako je neophodno da se procjeni ko govori istinu, može da dođe do suočenja, odnosno, da se okrivljeni i svjedok nađu licem jedan prema drugom i da rasprave to oko čega se ne slažu. Ne vjerujem da će se to u ovom slučaju desiti."

Mnogi komentarišu da postoji mogućnost da je teško dokazati da je neko silovan ili seksualno napastvovan ukoliko prođe mnogo godina od samog zločina. Bećirić objašnjava da to ne mora da bude slučaj i da je i u tom slučaju sve apsolutno dokazivo.

"Apsolutno je moguće dokazati. Ukoliko mi nemamo neki materijalni trag, kao što u ovom slučaju ne vjerujemo da ćemo ga imati, već imamo riječ protiv riječi. Ako delo nije zastarjelo i ako može da se dokaže i da se vjeruje osobi koja je prijavila, samo svjedočenje kao dokaz je vrlo često kod nas", istakao je on.

Školu glume "Stvar srca" u kojoj je Miroslav Aleksić bio predavač kada su se dogodile situacije za koje ga glumice optužuju, i dalje radi.

"Nemamo pravo da tražimo da se škola zatvori. Škola nije predmet izvršenja krivičnog djela. Lični je stav roditelja da li će djecu slati tamo ili, ali mislim da sud ne bi mogao da donese takvu odluku", kaže advokat.

Za kraj je apelovao na sve žrtve se*sualnog nasilja da istupe i prijave zločince.

"Teško je savjetovati tako nešto, to je odluka lične prirode. Ovo je pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči, ako to ne uradi sada, biće mu mnogo neprijatno u životu da se sa tim suočava i da ga tako nešto truje. Jeste neprijatno pojaviti se u sudu, ali mislim da je sada pravi trenutak to uraditi", zaključio je Bećirić.

(Mondo)

Ne propustite