Hadžihafizbegović o odlasku Mire Furlan: Bila je jako senzibilna na bosansku tragediju

Aktuelno
Hadžihafizbegović o odlasku Mire Furlan: Bila je jako senzibilna na bosansku tragediju
.

Ona je otišla s ovih prostora kada je krenula disolucija Jugoslavije, nije jednostavno mogla biti blizu tih atavizama, mitomanija, nacionalizama, šovinizama, fašizama, kazao je Hadžihafizbegović

Region je ostao šokiran nakon vijesti o smrti legendarne jugoslavenske glumice Mire Furlan. 

Glumica je već neko vrijeme bila zaražena virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Nekoliko posljednjih mjeseci provela je boreći se za život. Nažalost, tu bitku nije dobila.

Emir Hadžihafizbegović jako je potresen Mirinim odlaskom. Kako nam je rekao, posljednji put je vidio prije dvije godine.

Mira Furlan i Milena Dravić kao da su bile alter ego jedna drugoj

- Bila je potpuno zdrava i vitalna, radila je na seriji u Americi. Zaista šokantno. Upoznao sam je kada sam imao 21 godinu, a ona 27, na snimanju filma "Otac na službenom putu". Od tada do danas, skoro 40 godina smo se družili i radili zajedno. Sjećam se fenomenalne saradnje na filmu "Turneja" sa Goranom Markovićem. To je bila posebna žena koja je svojim karakterom jako ličila Mileni Dravić. To su dva anđela bila, kao da su jedna drugoj bile alter ego - kazao je Hadžihafizbegović za "Avaz".

Nema dovoljno epiteta kojim bi bh. glumac opisao Miru Furlan.

- Plemenita, dobra, čestita, obrazovana, posvećena poslu, voljele kolege i posao, Mira Furlan bila je spremna na svaku vrstu pomoći. Bila je jako senzibilna na bosansku tragediju, jer je jedan dio svog života u Bosni odrastala. Radi se prije svega o sjajnoj osobi, a onda i o velikoj glumici. Sigurno da je ovo jedan veliki gubitak za ovaj naš glumački prostor na kojem je ona stasala. Molim Boga da joj podari najljepše mjesto u raju. Napuštaju nas veliki glumci. Teško je primiti vijest i o smrti Mustafe Nadarevića i Mire Furlan u samo nekoliko mjeseci - teškog glasa govori Hadžihafizbegović.

Velika praznina

Naglašava da je Furlan bila posebna žena.

- Samozatajna, sve je razumjela, a ništa nije komentirala. Slični su bili i Mustafa i Milena Dravić. Njihove odlaske doživljavam gotovo na isti način, velika praznina u meni. Uvijek smo vodili duge razgovore o svemu. Ona je otišla s ovih prostora kada je krenula disolucija Jugoslavije, nije jednostavno mogla biti blizu tih atavizama, mitomanija, nacionalizama, šovinizama, fašizama... Veliki gubitak - zaključuje Hadžihafizbegović.

(Avaz)

Ne propustite