Bidenova administracija u prvom velikom vanjskopolitičkom potezu najavila obnovu Novog START sporazuma s Moskvom dok u isto vrijeme oštro kritiziraju "ruske neprijateljske poteze"

Svijet
Bidenova administracija u prvom velikom vanjskopolitičkom potezu najavila obnovu Novog START sporazuma s Moskvom dok u isto vrijeme oštro kritiziraju "ruske neprijateljske poteze"
Novi američki predsjednik Joe Biden voljan je produljiti Novi START sporazum s Rusijom za još 5 godina, potvrdili su tijekom jučerašnjeg dana iz Bijele kuće. Ovo je prva velika vanjskopolitička odluka nove Bidenove administracije i svakako je riječ o pozitivnoj odluci. Podsjetimo, Novi START je sporazum između Moskve i Washingtona po pitanju ograničenja strateškog nuklearnog arsenala.

Novi američki predsjednik Joe Biden voljan je produljiti Novi START sporazum s Rusijom za još 5 godina, potvrdili su tijekom jučerašnjeg dana iz Bijele kuće. Ovo je prva velika vanjskopolitička odluka nove Bidenove administracije i svakako je riječ o pozitivnoj odluci. Podsjetimo, Novi START je sporazum između Moskve i Washingtona po pitanju ograničenja strateškog nuklearnog arsenala, piše Advance.hr.

Sporazum ističe početkom veljače, odnosno kroz nekoliko dana. Izgledalo je kao da će sporazum propasti, što bi se vrlo vjerojatno i dogodilo da je Donald Trump osvojio još jedan mandat. Iz Rusije pak poručuju da su spremni na obnovu sporazuma navodeći kako bi alternativa vodila u novu utrku u naoružanju.

"Predsjednik Biden dugo vremena jasno tvrdi da je Novi START sporazum u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a. Produljenje sporazuma danas ima još i više smisla pošto su odnosi s Rusijom neprijateljski", poručila je glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki. Za vrijeme konferencije također je oštro kritizirala Rusiju zbog mnogo stvari - od Navaljni afere, cyber napada do navodnog ruskog davanja nagrada za napade na američke vojnike u Afganistanu. "Čak i dok radimo s Rusijom na unapređenju američkih interesa također držimo Rusiju odgovornom za rušilačke i neprijateljske poteze", poručila je Psaki.

Ne propustite