SAMO OVU DIJETU MEDICINA PODRŽAVA: Ako želite da smršate zdravo ONDA JE OVO PRAVI NAČIN ISHRANE ZA VAS

Porodica i zdravlje
SAMO OVU DIJETU MEDICINA PODRŽAVA: Ako želite da smršate zdravo ONDA JE OVO PRAVI NAČIN ISHRANE ZA VAS
.

Dijete su veoma opasne, ako se njima pristupa neozbiljno. Prije mijenjanja ishrane, veoma je važno da se posavjetujete sa svojim ljekarom. Ako doktori odobre da pređete na specijalni režim ishrane, tek onda ste na "sigurnom tlu"

Ovih 5 dijeta su naučno dokazane i efektne, piše healthline.com:

1. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata

To je dijeta sa hranom koja ima malo ugljenih hidrata i savršena je za ljude koji žele da smršaju, jer optimizuje zdravlje i smanjuje rizik od bolesti. Fleksibilna je, omogućava vam precizno podešavanje unosa ugljenih hidrata u zavisnosti od toga šta želite da postignete.

2. Mediteranska ishrana

Mediteranska dijeta je izvrsna dijeta koja je detaljno proučena.  Naročito je efikasna za prevenciju bolesti srca.

Jede se hrana koja se obično jela širom mediterana tokom 20. vijeka i ranije.

Mediteranska dijeta uključuje konzumiranje: ribe, voća i povrća, živinskog mesa, integralnih žitarica, mahunarki, mliječnih proizvoda i maslinovog ulja.

3. Paleo dijeta

Paleo dijeta je veoma popularna i  efikasna dijeta za mršavljenje i poboljšavanje opšteg zdravlja. Trenutno je najpopularnija dijeta na svijetu.

Zasniva se na konzumiranju neprerađene hrane za koju se veruje da podsjeća na hranu dostupnu nekim paleolitskim precima.

4. Veganska ishrana

Veganski način ishrane postaje sve popularniji u posljednjoj deceniji. Povezan je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući i gubitak kilograma, poboljšanje zdravlja srca i bolju kontrolu šećera u krvi.

Dijeta se zasniva na biljnoj hrani i eliminaciji svih životinjskih proizvoda.

5. Dijeta bez glutena

Dijeta bez glutena je od suštinskog značaja za ljude koji ne podnose gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Za optimalno zdravlje, trebalo bi se usredsrediti na cjelokupnu hranu koja je prirodno bez glutena. Međutim, treba imati u vidu da je nezdrava hrana bez glutena i dalje nezdrava hrana.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite