POJAVILE SU MI SE GLJIVICE NA NOKTIMA: Potopila sam stopala U OVU SMJESU i sada su savršena, 1 JEFTINI SASTOJAK ME SPASIO

Porodica i zdravlje
POJAVILE SU MI SE GLJIVICE NA NOKTIMA: Potopila sam stopala U OVU SMJESU i sada su savršena,  1 JEFTINI SASTOJAK ME SPASIO
.

Šta uraditi ako primijetite gljivice na noktima? Ovo su efikasna rješenja.

Iako počinje kao bijela ili žuta mrlja ispod nokta na nogama, s vremenom nokat može zadebljati, pa čak se i raspasti dok gljivice prodiru dublje.

Gljivice imaju veću vjerovatnoću da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti često zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju čarapa i cipela, što je idealno mjesto za razvoj gljivica, piše Men's Health.

Joe Graedon, doktor medicine, farmakolog na Farmaceutskoj školi UNC Eshelman u Chapel Hillu i autorica The People's Pharmacy smatra da nije svaki put potreban skupi lijek, već da i neke od ovih jeftinijih alternativa mogu pomoći:

1. Mješavina Listerina i alkoholnog sirćeta

Tekućina za ispiranje usta Listerine sadrži sastojke kao što su timol i mentol koji imaju antifungalna svojstva, a ocat je kiseli pa će stvoriti negostoljubivu okolinu za gljive.

Kombinirajte ove dvije tekućine u jednakom omjeru i potopite nožne prste u dobivenu mješavinu, idealno 45 do 60 minuta dnevno.

379339-jabukovo-sirce-ff

embeddedimg-usesforlisterine-850px-3-600x600-622x622

2. Eterična ulja čajevca i origana

- Ulje čajevca se već godinama koristi u borbi protiv kožnih bolesti, osobito gljivičnih infekcija - kaže Graedon. 

Ulje origana sadrži timol koji također ima antifungalna svojstva. Treba nanijeti nekoliko kapljica esencijalnog ulja na zahvaćene nokte dva puta dnevno.

cajevac

3. Eterično ulje od lišća cimeta

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli, piše Remedy Daily.

cimet-1

Ne propustite