Neviđeni potez na bh. političkoj sceni: 2 političara se odrekla primanja

Aktuelno
Neviđeni potez na bh. političkoj sceni: 2 političara se odrekla primanja
-

Vrlo neobična stvar za bosanskohercegovačku političku scenu  desila se jučer na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća koji su jučer izabrani, Ira Adilagić (Naša stranka) i Benjamin Isović (SDP) odrekli su se primanja:

Na ovoj sjednici kojom je predsjedavao Sejad Đozo razmatrala se samo jedna tačka, izbor zamjenika predsjedavajućeg Vijeća. 

Jasmin Ademović je, u ime Komisije za izbor i imenovanja i mandatno imunitetska pitanja, informisao vijećnike da su navedenoj komisiji dostavljena dva prijedloga za zamjenika predsjedavajućeg i Adilagić i Isović. 

U obraćanju vijećnicima, prije izjašnjavanja, Adilagić i Isović su istakli da će svoj angažman, kao zamjenici predsjedavajućeg, obavljati isključivo na volonterskoj osnovi. 

"Smatram da u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize trebamo biti racionalni u trošenju novca građana i zbog toga želim krenuti od sebe, kazao je, između ostalog, Isović. 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je podržao odluku Ire Adilagić i Benjamina Isovića da svoj angažman obavljaju volonterski. 

"Vrlo je važno što su se kandidati za zamjenike predsjedavajućeg odrekli primanja. Po aktuelnim platnim razredima plata jednog zamjenika predsjedavajućeg iznosi 3.600 maraka. Sa svim pripadajućim doprinosima i naknadama na godišnjem nivou za tri zamjenika predsjedavajućeg potrebno je 205.000 KM", rekao je Mandić. 

Nakon tajnog glasanja Adilagić i Isović su dobili potrebnu podršku vijećnika. 

Potez Adilagić i isović prokomentirao je i podržao na društvenim mrežama Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

"Malo je ispod radara prošla po dva osnova nevjerovatna vijest. Prvo, načelnik Općine Centar objavio je da Općina ima čak tri zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća, i da je svakom od njih za tu funkciju plata, pazite sad: 3.600 maraka neto. To je bruto oko 210.000 KM za te tri plate godišnje, ili 840.000 u mandatu.

Mi obično ne znamo ni šta ti ljudi rade, ni ko su, a sjećam se frke oko moje plate koja nema veze sa budžetom. Ali jednako šokantna vijest, nedovoljno zapažena, a dosad koliko znam neviđena u bh. političkom prostoru, je da su se danas izabrani zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Centru, Ira Adilagić i Benjamin Isovic, vijećnici Naše stranke i SDP-a, pazite opet: ODREKLI te plate, i da će svoju dužnost obavljati volonterski. Benjamin u izjavi spominje ekonomsku krizu, i naziva to izrazom solidarnosti. A ja trljam oči, kao da nisam u Bosni. Hvala, Ira i Benjamine, na vašem časnom činu. Nadam se da će mu mediji posvetiti više pažnje. Dokazujete djelima da je moguće drugačije. Sretno s radom i živjeli", napisao je Halilović na Facebooku.

(Radio Sarajevo)


 

Ne propustite