5 SIMPTOMA RAKA GRLIĆA MATERICE, nikad ne ignorišite: Javite se doktoru ukoliko ih primijetite

Porodica i zdravlje
5 SIMPTOMA RAKA GRLIĆA MATERICE, nikad ne ignorišite: Javite se doktoru ukoliko ih primijetite
.

Kod većine oboljelih od raka vrata maternice prvi znakovi bolesti nisu čudna bol, već neuredni PAPA test.

- U ranim fazama, zaista nema nikakvih simptoma - rekao je Matthew Anderson, docent opstetricije i ginekologije. Dodaje da je u ovom slučaju, kao i kod većine tipova raka bitno rano otkrivanje bolesti. Savjetuje da svaka žena koja napuni 21. godinu ide redovito na PAPA test.

Saznajte koji su to znakovi i simptomi raka vrata maternice

Abnormalno krvarenje

Neobično vaginalno krvarenje je simptom najviše povezan s rakom grlića maternice, kaže Joshua Cohen, ginekološki onkolog na UCLA. Dodaje da bi to moglo biti krvarenje nakon spolnog odnosa ili između menstruacija. Jače menstruacije nego što ste ih imali inače ili krvarenje nakon menopauze su, prema American Cancer Society, također potencijalni znakovi raka vrata maternice.

Bol u zdjelici

Bol može biti difuzna ili se može pojaviti u bilo kojem području zdjelice. Također može biti u rasponu od oštre do tupe boli. Ako ovakvu bol nikad niste osjetili i ako nije vezana za menstruaciju, posjetite doktora. Bol tijekom s**sa ili mokrenja su također znakovi upozorenja.

Čudni iscjedak

Ljepljivi, smrdljiv iscjedak je također potencijalni znak, kaže Anderson. Dodaje da on može biti i vodenast, no da postoje i mnogi drugi uzroci abnormalnog vaginalnog iscjetka koji nemaju veze s rakom. Nemojte paničariti, već razgovarajte s liječnikom.

Kronični umor

Anderson kaže da rak vrata maternice izaziva i kronični umor te tromost.

- Ovo nije prvi od simptoma na koji bismo trebali reagirati, no također može biti prisutan. Ako stanje kroničnog umora ne prolazi, nemojte to zanemarivati - kaže.

Probavni problemi

Često mokrenje ili osjećaj kao da uvijek morate ići na WC su također simptomi povezani s ovom bolešću, kaže Cohen. Ako se ovi simptomi kao i sa svim drugim ne povuku u roku tjedan dana ili se pogoršaju, vrijeme je da odete kod liječnika.

Pušite (ili se ste nekoć pušili)

Da, ovo je faktor rizika, a ne simptom. No, pušači (ali i bivši pušači) bi trebali znati da ova njihova štetna navika, prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Cancer, udvostručuje rizik od bolesti. Anderson kaže da svi gore navedeni simptomi, ako su uzrokovani rakom vrata maternice, će se najvjerojatnije pojaviti u kasnim 30-ima, 40-ima ili 50-ima.

- Vidjeli smo rak maternice i kod žena u 20-ima, ali i mnogom kasnije u životu. No, najčešće obolijevaju žene između 45. i 50. godine života - objašnjava.

U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli 350, a od posljedica bolesti umire 120 žena. Desetak godina ranije mogu se Papa testom otkriti premaligne promjene vrata maternice (CIN - cervikalna intraepitelna neoplazija) te pravovremenim liječenjem spriječiti kasniji razvoj raka.

MOŽE SE SPRIJEČITI

Rak vrata maternice od brojnih se drugih zloćudnih bolesti razlikuje po tome što se njegov nastanak i razvoj može spriječiti u gotovo 95 posto slučajeva!

To je moguće uz provođenje poznatih i općeprihvaćenih mjera prevencije - organiziranih programa probira i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika raka vrata maternice.

U Hrvatskoj je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice s probirom počeo u prosincu 2012. godine, a namijenjen je svim ženama u dobi od 25 do 64 godine. Kao metoda probira koristi se Papa test, brza, jednostavna i gotovo bezbolna metoda kojom ginekolog uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Cilj je otkriti promjene u što ranijem stadiju, kad se lakše uklanjaju i uspješnije liječe. Programom se nastoji smanjiti pojavnost invazivnog oblika raka vrata maternice za 60 posto u roku od osam godina od početka provedbe programa te smanjiti smrtnost za 80 posto u razdoblju od 13 godina.

(Živim Gloria.hr)

Ne propustite