Iskrivljeni, neuredni lov na porijeklo COVID-19 i teoriju curenja iz laboratorija!

Zanimljivosti
Iskrivljeni, neuredni lov na porijeklo COVID-19 i teoriju curenja iz laboratorija!
.

Od mnogih misterija koje je zapalila pandemija koronavirusa, najteže je odgovoriti na pitanje odakle potiče SARS-CoV-2.

Bez obzira kako historija na kraju napisala priču o nastanku pandemije, to je, gotovo sigurno, bila nesretna nesreća. Ali kakva nesreća? To hitno pitanje ključno je za sprečavanje pojave SARS-CoV-3 ili COVID-29, ali oko odgovora se stvara nelagodna napetost. Dva sukobljena narativa materijalizirala su se otkako su prije godinu dana otkriveni prvi slučajevi u centralnom kineskom gradu Wuhanu, otkrivajući duboku provaliju između istraživača koji istražuju početke COVID-19.

Je li to bila prirodna nesreća? Koronavirus šišmiša našao se u ljudskim plućima negdje u novijoj istoriji. Izbjegavao je našu odbranu dok slučajne mutacije nisu postale virulentnije i smrtonosnije od bilo kojeg koronavirusa prije njega. Ovo računovodstvo potkrepljeno je naučnim podacima i detaljnom historijom virusa koji preskaču barijeru vrsta.

Mnogi naučnici i dalje smatraju najizglednijim polazištem prirodno porijeklo. Ipak, kao što se radna grupa Svjetske zdravstvene organizacije spušta na Kinu kako bi istražila pojavu COVID-19, a redovne publikacije poput New York Magazine propagiraju fantastične verzije onoga što se moglo dogoditi u Wuhanu, "teorija curenja laboratorija" vratila se u reflektor.

Izvor: C/net

Ne propustite