Džo Bajden sutra postaje 46. predsjednik, inauguracija će biti vrlo neobična

Aktuelno
Džo Bajden sutra postaje 46. predsjednik, inauguracija će biti vrlo neobična
.

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Vašingtonu u srijedu bit će dan kakav se ne pamti - demokrat Džo Bajden (Joe Biden) i njegova potpredsjednica Kamala Haris (Harris) položit će zakletvu u pustom gradu prepunom vojske.

Stanovnicima Vašingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom. 

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristaša predsjednika Donalda Trampa na Kapitol 6. januara.

Ni Tramp neće prisustvovati svečanosti. Kad Bajden u podne po lokalnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Vašingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

Republikanski milijarder bit će tada u Mar-a-Lagu na Floridi, kamo će otputovati u srijedu ujutro.

- Svima koji su pitali, neću prisustvovati svečanosti inauguracije 20. januara - obznanio je ukratko u jednom od svojih posljednjih twittova prije nego mu je zabranjeno korištenje ove društvene mreže. 

Tramp je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija prisustvovati prisezi svojeg nasljednika.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol. 

Njegov potpredsjednik Mike Pence bit će nazočan ceremoniji.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne prometnice. 

Veterane rata u Iraku središte grada podsjeća na zelenu zonu u Bagdadu. 

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okuplja kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtualna kako bi se spriječilo širenje zaraze Covidom-19.,

Od samoga početka mandata on se time želi razlikovati od Trampa čije pristaše ne žele nositi zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mjera.

Bajden će nakon prisege održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca. 

Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez, prenosi Avaz.

Tokom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom. 

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Bajden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice.

Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke. 

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Bajden i Kamala Haris javnosti obratiti preko malog ekrana.

Ne propustite